ЕС подготвя мерки, които да приложи при необходимост, ако САЩ наложат мита върху алуминия и стоманата. Това стана ясно на втория ден от заседанието на европейските финансови министри в София, съобщи БНР. На 1 май изтича отсрочката, дадена от американския президент

Доналд Тръмп за ЕС. Въпреки посещението на канцлера Ангела Меркел във Вашингтон вчера и на президента на Франция Еманюел Макрон по-рано през седмицата, засега Тръмп оставя въпроса отворен. Макар евентуалните мита да не са в предварителния дневен ред на ЕКОФИН, те са основна тема между панелите, посочва БНР.
Евентуалното въвеждане на митата от страна на САЩ не е официално обсъждано, заяви финансовият министър Владислав Горанов. Той обаче определи поведението на САЩ като “недалновидно”.

«Решението остава в ръцете на Тръмп. Ние все още сме консервативни, от гледна точка на свръхреакции в Европа, но със сигурност и по време на срещата на Г-20 се изказаха мнения от много държави, че подобно провокиране създава условия за търговска война, ако може така да се нарече, което не е добре въобще за световната търговия. Надявам се колегите от САЩ да преразгледат своята позиция.»
Белгийският министър на фиансите Йохан ван Овертвелд също изрази надежда, че няма да се стигне до търговска война

Тагове: ; ; ; ;