28 април 2018-Нюз Фронт.

Срещата между президента на Република Молдова Игор Додон и лидерът на Приднестровският регион Вадим Красноселски се разглежда по различен начин от политическите анализатори.

По време на разговора молдовският президент Додон обърна внимание на необходимостта от засилване на усилията за реално предоставяне на свободно движение на хора между двата бряга на Днестър.

В същото време Игор Додон отбеляза, че въпросът за съвместната мироопазваща мисия на Днестър се обсъжда «като гаранция за мира и сигурността на гражданите», тъй като мисията, по негово мнение, е важен елемент от политическия диалог.

Политологът  Борис Шаповалов заяви по време на предаването » Главния въпрос» по телевизия НТВ Молдова, че президентът Игор Додон и лидерът на Приднестровието  Вадим Красноселски осъзнават важността в откриването на компромис.

Според него, приднестровците разбират, че тяхното бъдеще зависи от парламентарните избори, които ще се проведат в края на годината в Република Молдова.

 

» Ако на власт дойде нормално мнозимнство, с логическо мислене, с хубава програма за развитие на страната и с нормална позиция по отношение на Руската Федерация, съответно, насочена към разрешаването на приднестровския конфликт, тогава всичко може да се измени в положителна посока, но ако на власт остане сегашното унионистко мнозинство, напрежението ще се запази»- заяви президентът на Молдова Игор Додон.

 

Политическият анализатор Роман Михееш е на мнение, че Руската федерация е помогнала на президента Игор Додон да се срещне с Вадим Красноселски, тъй като Москва е заинтересувана в подобряване на отношенията между молдовските власти и администрацията в Тираспол.

«Това важи за училища с преподаване на румънски език, моста към Гура Бикулуй, телефонните връзки, до регистрационни табели», каза Роман Михееш.

 

Анализаторът смята, че тази среща може да бъде оценена като подобряване на имиджа на президента Додон на фона на постигнатото от правителството, което вече е отбелязало определени успехи по приднестровския проблем.

Адвокатът Сергей Мишин, напротив, смята, че тези постижения са постигнати не благодарение на правителството, а благодарение на държавния глава Игор Додон, който преди това се е срещнал с Вадим Красноселски.

Според него фактът, че тези документи са били подписани от правителството, е често срещано, защото изпълнителната власт трябва да се занимава с подписването на документи.

 Припомняме, че, в сряда, 25 април, президентът на Молдова Игор Додон се срещна с лидера на Приднестровския регион Вадим Красноселски в Бендъри. По време на разговора президентът на Молдова обърна внимание на необходимостта от засилване на усилията за реално предоставяне на свободно движение на хора между двата бряга на Днестър.

Тагове: ; ; ; ;