Немската армия се нуждае от увеличаване на финансирането, в противен случай програмата за модернизация ще бъде разбита.

Това в интервю за  Welt заяви главата на Съюза на военнослужещите от бундесвера подполковник Андре Вюстнер.

Според него, отбранителният бюджет на Германия трябва да се увеличи до 15 милиарда евро към 2021 година.

В противен случай, предупреди Вюстнер, страната ще се сблъска с «непредвидени последствия в областта на държавната сигурност» заради невъзможността да се обнови инфраструктурата и въоръжението.

Той отбелязва, че доверието на войниците към немското правителство вече е «опасно подкопано», а отказът да се увеличи финансирането може само да задълбочи ситуацията.

«Ако управляващата коалиция иска да покажe на народа, че защитата на населението е дълг на държавата, то тя трябва да действа по съответния начин», завърши полковникът.

По-рано немските СМИ, позовавайки се на секретни документи от Министерството на отбраната написаха, че на бундесвера не му достигат танкове и самолети за изпълнение на задълженията си пред НАТО.

Например, девета танкова бригада в Мюнстер, която трябваше да играе решаваща роля в оперативната група «Остри копия», има само девет от необходимите 44 танка  Leopard-2.

Освен това, по данни на СМИ, на военните не им достигат бронежилетки, зимно облекло и палатки.

Миналата година изданието Focus  съобщи, че повече от половината танкове от типа Leopard 2 на бундесвера не са готови за експлоатация.

Част от тях се намират в процес на преоборудване, седем са в изпитателните полигони.

Редица танкове не могат да бъдат ремонтирани, поради недостиг на резервни части.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;