Бягащите от Сирия командири на ИДИЛ са в сговор с африканските екстремистки групировки, за да провокират нова вълна на миграция в Европа, съобщава за The Guardian главата на Световната продоволствена програма на ООН Дейвид Бизли, бивш губернатор на Южна Каролина.

Той казва за изданието:

«Вие ще се сблъскате с картина, подобна на тази, която беше преди няколко години, но с тази разлика, че ИДИЛ и екстремистките групировки още по-активно ще се внедряват в редовете на мигрантите».

«Получаваме сведения, че те си сътрудничат с такива екстремистки групировки, като «Боко Харам» и «Ал Кайда», за да поделят територията и ресурсите, както и да продължат да проникват в тила и да дестабилизират, надявайки се да създадат поток от мигранти в Европа, от който те биха могли да се възползват, за да създадат хаос», заяви Бизли.

«Моето предупреждение към европейците е такова:

Ако вие считате, че в миналото сте имали проблем със страна от 20 млн човека, такава като Сирия, във връзка с миграцията заради дестабилизацията и конфликта, почакайте, защото тепърва ще имате зловещи проблеми.

В близко бъдеще още по-крупният регион Сахел с 500 млн човека ще стане нестабилен.

Време е европейската и международната общност да се събуди», цитира  The Guardian чиновника от ООН.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ;