Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на брифинг преди срещата на външните министри на страните-членки на алианса, която ще се състои на 27 април, заяви, че е важно да се поддържа диалог с Русия, независимо от опасните й действия.
«Ще започне срещата с обсъждането на Русия. През последните няколко години Москва демонстрира опасно поведение», каза той.
В качеството на пример той посочи «анексирането на Крим», дестабилизацията в източна Украйна, намесата в демократичните процеси в Европа, кибератаките и дезинформацията».
«Русия също поддържа властта в Сирия, която нееднократно използва химическо оръжие срещу населението на страната», заяви Столтенберг, отбелязвайки също вероятната съпричастност на Русия към инцидента в Солсбъри.
Според него, страните от НАТО са се сплотили в отговор на тези действия.
Столтенберг отбеляза, че в условията на високо напрежение е важно да се продължи открито да се разговаря с Русия.
«НАТО остава открито за конструктивен диалог с Русия», завърши той.
По-рано Столтенберг заяви, че НАТО няма намерение да изолира Русия.

Русия модернизира ядреното си оръжие, затова НАТО трябва да засили сдържането, заяви генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг по време на визитата си в щаба на Стратегическото командване на ВС на САЩ (StratCom).

Това e първата визита на главата на НАТО в щаба на командването за последните 54 години.

Генералният секретар на алианса подчерта «важността на StratCom за сигурността на всички страни от НАТО» и заяви за «растящия проблем по разпространението на ядреното оръжие».

«След края на студената война всички ние мислехме, че ядреното сдържане ще бъде по-малко значимо, но сега виждаме, че то всъщност стана по-важно», каза той.

 Столтенберг заяви за необходимостта да се подкрепят възможностите за сдържане на високо ниво заради растящата мощ на Русия.

«Старите ядрени държави, в частност Русия, модернизира ядрените си възможности, във връзка с това НАТО трябва да запази надеждни и силни възможностите си за сдържание.

И, разбира се, ядрените сили са неотметнна част от надеждното сдържане за всички съюзници», завърши Столтенберг.

В началото на март в посланието си към Федералнито събрание Владимир Путин обяви, че Министерството на отбраната на Русия е пристъпило към активната фаза в изпитанията на новия ракетен комплекс с тежката междуконтинентална балистична ракета «Сармат».

По-късно Путин уточни, че Русия може да използва ядрено оръжие само в качеството му на ответен удар.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;