Държавният департамент на САЩ подготви доклад, в който се казва, че през изминалата година в 31 % от случаите болшинството държави-членки на ООН са гласували така, както САЩ, което е с 10 % по-малко от показателя през 2016 година.
Общо са били разгледани само 93 проекта за резолюции.
США составили перечень стран, голосующих против их позиции в Генассамблее ООН

  • В десетката страни, чийто решения при гласуването в ООН най-често са съвпадали с позициите на САЩ, влизат Израел, Микронезия, Канада, Маршалските острови, Австралия, Великобритания, Франция, Палау, Украйна, Чехия.
  • В списъка на страните, които НЕ са подкрепяли мнението на САЩ при гласуването в ООН, се оказаха

 Зимбабве, Бурунди, Иран, Сирия, Венецуела, Северна Корея, Туркмения, Куба, Боливия и ЮАР.

Постоянният представител на САЩ към ООН Ники Хейли, коментирайки доклада, припомни, че Съединените Щати плащат 22 % от бюджета на ООН — повече от последните три страни-донори, взети заедно.

«Независимо от тази щедрост, другите в ООН гласуваха заедно с нас само в 31 % от случаите.

Това е най-ниският показател от 2016 година», се казва в нейното изявление.

Тя добави, че, според нея, «това е неприемлив отклик на американските инвестиции».

 

  • Както стана известно от конфиденциалната служебна записка, представителят на САЩ към ООН Ники Хейли е предложила да се преразгледа оказването на помощ на десетки бедни страни, ако те гласуват против американските инициативи в ООН.
  • «Според представителството на САЩ към ООН, оказването на международна помощ трябва да се осъществява по нови принципи, които биха гарантирали, че средствата на данъкоплатците се изразходват за лансиране на американските интереси, а не за финансирането на програми, които почти или съвсем не дават нужните резултати», гласи 33-страничният служебен документ, който притежава 
    е Foreign Policy.
  • Оказването на помощ на палестинците «трябва да стане този показател, от който следва да се правят изводи за разумността и последствията от оказването на международната помощ».
  • Източник: http://foreignpolicy.com/2018/03/15/haley-vote-with-u..
  • News Front

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;