В Министерството на отбраната на Молдова се намира група експерти от НАТО.

Визитата се провежда в контекста на реализирането на Инициативата «Консолидация на отбранителните способности»» (DCBI) в Република Молдова, съобщава Noi.md, передаде allmoldova.

Според началника на Управлението на отбранителната политика и планирането на отбраната, полковник Александър Хари, целта на визитата е оказване на необходимата подкрепа на Молдова за разработката и реализацията на документи за отбранителното планиране за развитието на националната система за отбрана и дългосрочното изграждане на Въоръжените сили, а също анализ на задачите, насочени към реформиране и модернизация на Националната армия.

В тази връзка експертите от  DCBI са планирали работни срещи с представителите на Министерството на отбраната и Генералния щаб на Националната армия, а също опознавателни визити във военната база за подготовка на Националната армия и в бригада «Дачия» в Кагула.

Отбелязваме, че през юни 2015 година Република Молдова бе приета в Северноатлантическия алианс като част от  DCBI, а Министерството на отбраната е назначено в качеството си на учреждение, отговорно за внедряването на тази инициатива.

Припомняме и следното: Президентът на страната заяви по-рано, че влизането на Молдова в НАТО е категорично неприемливо.

Това заяви президентът на Молдова Игор Додон по време на срещата си със спикера на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин, съобщи РИА Новости.

«На всичките ни външни партньори винаги съм казвал, че има 2-3 неща, които никога няма да позволя да станат премет на разговор. Това е нашата държавност, запазването на Молдова, необединението й с други страни.

Второ, това е нашият неутралитет. НАТО — категорично неприемливо.

Трето — нашето православие. Европейските ценности, които се опиват по различни пътища да ни натрапят, не са ни нужни. Четвърто, това е стратегическото ни партньорство с нашите приятели от Русия», каза той.

Припомняме, че Додон присъства тази година на Парада на Победата на Червения площад в Москва на 9 май.

News Front

 

 

Тагове: ;