По време на срещата във Вашингтон президентът на Франция Еманюел Макрон и неговият американски колега Доналд Тръмп старателно демонстрираха своите близки лични отношения.

В същото време, говорейки в конгреса, Макрон обозначи политическите граници в отношенията с главата на Белия дом.

Изминалата визита предизвика в немските СМИ бурна реакция, отбелязва  Focus и представя подборка на публикации от Германия.

За Тръмп Макрон стана новият «европейски любимец», пише  Welt.

Изданието се съмнява, че този «броманс» ще продължи дълго, защото на американския президент са свойствени крайни и бързо променящи се настроения.

«Не е ясно, ще доведе ли тази нетрадиционна мъжка дружба между двамата антиподи в политическата култура на Запада към реално сближаване между Европа и САЩ по въпроса за Сирия, наказателните мита и споразумението с Иран».

След «празника на любовта», който Тръмп организира за Макрон, канцлерът на Германия Ангела Меркел я очаква по-хладен прием, счита  Mannheimer Morgen.

Вестникът нарича това «класическо поделяне на задълженията»: «французите подготвят емоционалната почва, а немците я орат с упорство».

«При това европейският екип М&М преследва еднакви цели: сделката с Иран и недопускането на наказателни мита за стоманата и алуминия от ЕС».

«Толкова голям брой ръкостискания, потупваня по рамото и мъжки целувки ние в Белия дом отдавна не сме виждали», коментира  Badische Zeitung.

Но, както твърди немското издание, Макрон «рискува да остане с празни ръце».

Френският лидер се опитва да изгради с Тръмп стабилни отношения, но всякакъв вид подобни отношение — това е в определен смисъл сделка, чийто условия могат във всеки момент да се променят в зависимост от интересите.

Markische Oderzeitung съветва да не се надценява дружбата между двамата лидери:

«Един топъл зимен ден не доказва настъпването на глобалното затопляне, както и един прохладна среща — за настъпването на ледниковия период в отношенията между държавите».

Така че ако в петък по време на срещата на Тръмп с Меркел има по-малко нежност, прегръдки и ухажвания, то от това не следва да се правят прибързани изводи.

«Американците и немците са много здраво свързани помежду си, а Тръмп няма да може да промени това», завършва изданието.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.focus.de/politik/ausland/so-kommentiert-deutschland-treffen-macrons-mit-trump-trump-hat-in-dem-smarten-franzosen-seinen-liebli

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;