НАТО и Турция са обсъдили изявленията от страна на американски представители, че решението на Турция да купи руски зенитни ракетни системи може да доведе до санкции, предаде ТАСС. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след първото заседание на провежданата днес среща на министрите на външните работи на държавите от НАТО.
Столтенберг каза, че е запознат с изявленията от САЩ за евентуални санкции в отговор на решението на Турция да се сдобие със системи С-400.
«Обсъдихме това в хода на моята визита в Анкара и аз приветствам преките контакти между САЩ и Турция по този въпрос», заяви Столтенберг.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посети Турция на 16 април, където разговаря с високопоставени турски представители, сред които президентът Реджеп Тайип Ердоган и началникът на генералния щаб на турските въоръжени сили ген. Хулуси Акар.
В свои изявления американски представители дадоха да се разбере, че действията на Анкара може да доведат до санкции в съответствие със Закона за противодействие срещу неприятелите на Америка чрез санкции /CAATSA — Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act/бТА

Тагове: ; ; ; ;