В южнокорейската част на граничното село Панминчжон в демилитаризираната зона днес се провежда срещата на върха между лидерите на Северна и Южна Корея — Ким Чен-ун и Мун Дже-ин.
Севернокорейският лидер ще премине военната демаркационна линия, разделяща двете Кореи, в 9.30 ч. местно време (00.30 ч. по Гринуич), за да се срещне с южнокорейския президент Мун Дже-ин, допълва ДПА.

В севернокорейската делегация е включена сестрата на Ким — Ким Йо-чен, която през февруари беше на церемонията по откриването на зимната олимпиада в Пьончан. Делегацията ще присъства на официалната церемония по посрещането в 9.40 ч., съобщи днес на брифинг началникът на президентския кабинет в Сеул.

Първите разговори на историческата междукорейска среща на върха ще започнат в 10.30 ч., след като Ким се подпише в книга за гости и участва в протоколни снимки.
По-късно двамата лидери ще засадят бор, растящ от 1953 г., когато е подписано примирието след Корейската война. След това се очаква да бъде подписано и оповестено сегашното споразумение.
В 18.30 ч. Ким и Мун ще присъстват на банкет, последван от церемония по изпращането.

Администрацията на южнокорейския президент направи вчера последната генерална репетиция преди предстоящите преговори, съобщи президентският говорител.
Заради срещата на върха се очаква животът в цяла Южна Корея ще замре, за да може хората да гледат и да попият всичко от историческата среща, предаде Ройтерс.
В столицата Сеул пред сградата на кметството ще бъде поставен огромен телевизионен екран, а целият площад отпред ще бъде украсен с цветя във формата на Корейския полуостров. Учебните занятия в училищата ще бъдат отменени, за да може учащите да наблюдават събитията на живо, БТА

Тагове: ; ;