Севернокорейският лидер Ким Чен-ун каза, че двете Кореи са една нация, предаде ДПА.

  «Няма причина да се бием помежду си — ние сме една нация», заяви Ким по време на историческа среща с южнокорейския президент Мун Дже-ин в граничното село Панминчжон.
   

«Отне ни доста време, докато двете Кореи се съберат и си стиснат ръце», каза Ким.

«Дълго чакахме този момент», заяви той.

«Докато стоя тук днес, мога да видя, че Южна и Северна Корея са един народ, една кръв — те не могат да бъдат разделени», каза Ким.
Северна и Южна Корея казват, че заедно ще настояват за разговори със САЩ и евентуално с Китай за официално спиране на Корейската война (1950-1953). Конфликтът е прекратен с примирие и от техническа гледна точка двете Кореи все още са във война.
Сеул и Пхенян се съгласиха на направят Корейския полуостров свободен от ядрени оръжия, но не представиха някакви нови конкретни мерки за постигане на тази цел.
Двете Кореи потвърдиха в съвместно изявление след срещата между техните лидери, че целта им е да постигнат «безядрен Корейски полуостров чрез пълна денуклеаризация».
По-рано Северна Корея използваше понятието «денуклеаризация», за да каже, че може да се разоръжи само ако САЩ изтеглят своите войски от Южна Корея.
Двете Кореи се разбраха Мун да посети Пхенян през есента.
Те се съгласиха да спрат всички враждебни действия по суша, море и въздух, които може да предизвикат военно напрежение и сблъсъци.
Ким и Мун обявиха, че двете страни ще прекратят от 1 май излъчването на пропаганда една срещу друга по високоговорители по границата и ще премахнат използваното за това оборудване. Те също така се съгласиха да спрат да пускат пропагандни листовки през границата.
Северна и Южна Корея се споразумяха да предприемат стъпки за ограничаване на сравнително честите сблъсъци край западната им морска граница, определяйки района като «мирна зона» и гарантирайки безопасност за рибарите от двете държави.
Те планират да водят военни преговори през май за по-нататъшно обсъждане на намаляване на напрежението.
Двете страни се съгласиха да открият постоянно комуникационно бюро в севернокорейския град Кесон и да възобновят временното събиране на роднини, разделени от Корейската война, БТА

Тагове: ; ; ; ;