ЕС няма нужда от лондонското Сити, заяви главният преговарящ на организацията Мишел Барние. Вестник «Гардиън“ цитира думите на Барние по време на посещението му в София, че молбата на Тереза Мей за специална сделка за британския финансов сектор няма да бъде удовлетворена, предава БНР.

Това е най-твърдия отказ на искането на британския премиер, отправено в една от прословутите ? речи, след като Барние изтъкна, че лондонското Сити не може да получи по-великодушно предложение от това, на което се радва американския му еквивалент Уолстрийт, коментира «Гардиън».

«Някои твърдят, че ЕС отчаяно има нужда от Ситито и че достъпа до финасовите операции за бизнеса от 27-те страни-членки на ЕС ще бъде затруднен, а икономическият растеж подкопан, ако на британските оператори не се даде същия достъп до пазарите, както днес. Не това обаче е, което чуваме от участниците на тези пазари и то не отговаря на нашите аназили“, каза Барние на конференцията в София, разказва още Националното радио.

През март Тереза Мей изложи нейната визия за бъдещите търговски отношения между Лондон и Брюксел. Тогава тя изтъкна, че неуспехът да се постигне специална сделка ще засегне икономиките и на Великобритания, и на ЕС, припомня «Гардиън», цитиран от БНР.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;