Кой контролира информационното пространство на Балканите

Генерал Дейвид Петреус
САЩ винаги са хвърляли с щедра ръка пари за придобиване на балкански СМИ.
На Балканите вече няколко години успешно действа американският фонд за частни инвестиции
 Kohlberg Kravis Roberts (KKR), в чието ръководство влиза 4-звездният генерал Дейвид Петреус, бивш директор на ЦРУ в периода септември 2011 година — ноември 2012 година.

Преди напускането на военната служба Петреус командва многонационалните сили в Ирак  (февруари 2007 – септември 2008), той е командващ силите на САЩ и НАТО в Афганистан  (юли 2010 – юли 2011).

Порталът L’Observatoire des Journalistes освети дейността на Дейвид Петреус като медиен бос чрез подробното си разследване.

В раздела «Нахлуването започва» френските журналисти пишат:

«Преминавайки в света на бизнеса, бившият държавен служител се прояви веднага, разширявайки и без това впечатляващия портфейл на KKR.

През 2013 година, фондът изпрати преки инвестиции в Източна и Централна Европа за закупуването на медийната компания United Group (SBB/Telemach).

Според оценки, сделката е в рамките на над един милиард евро».

United Group обединява най-крупните интерет-провайдъри и оператори на кабелна и спътникова телевизия в бивша Югославия, обхващаща почти два милиона ползватели.

Сред тях са:

– SBB (Serbia Broadband) – най-големият оператор на кабелна телевизия и интернет-провайдър в Сърбия със 700 000 ползватели.

– Telemach –водещ оператор на кабелна телевизия и интернет-провайдър в Словения и Босна и Херцеговина;

– Total TV –водеща мрежа за спътникова телевизия в Сърбия, обхващаща всички шест страни от бивша Югославия.

– NetTV Plus –основен оператор на интернет-телевизия.

– United Media – телевизионните канали Sport klub, Cinemania, Ultra, Mini Ultra, Lov i ribolov (лов и риболов);

– СASMedia –най-крупната агенция за реклама в кабелни и спътникови телевизии.

През 2014 година  KKR укрепи влиянието си още повече.

Чрез  United Group бяха придобити следните компании: гигантът на развлекателната индустрия в раздел турбо-фолк  Grand Production и контролният пакет на оператора на кабелната телевизия в Черна гора ВВМ.

ККR стана съсобственик на най-популярния информационен сайт в Сърбия  Blic.rs, изкупувайки 49% от акциите на цифровия отдел от швейцарската медийна група  Ringier, а също пусна собствена регионална телевизионна мрежа  N1 TV със студия в Белград, Загреб и Сараево, станала партньор на CNN.

«Чрез тази спорна операция  United Group обедини производството на ТВ-контента и неговото разпространение», отбелязва  L’Observatoire des Journalistes.

През 2015 година ККR придобива словенския  Tušmobil.

Това е първият случай на закупуване на оператор на кабелна ТВ от оператор на мобилна мрежа.

През 2017 година е закупена компанията  Central European Media Enterprises (CME) в Хърватска и Словения, в това число  TV Nova, най-популярният хърватски канал, чийто вечерни новини са най-рейтинговото предаване в страната, а също  РОР-TV, чиято програма 24ur е главното информационно предаване в Словения.

Едновременно с това  United Group продължи да разширява сферата си на влияние за сметка на излизането на пазара на стационарните и мобилни телефонни връзки и поглъщането на конкурентите си, в това число  BHB Сable TV (Босна и Херцеговина), M-kabl (Черна гора) и Ikom (Сърбия).

В «Доклада за структурата на собствеността и контрола на СМИ в Сърбия» се цитират конкретни примери за непрозрачността на сръбските средства за масова информация и се назовават истинските собственици на вестниците, списанията, радиата и телевизионните канали.

Оказва се, че собственици на голяма част от най-влиятелните СМИ в Сърбия са регистрирани зад граница — в Кипър, Холандия, Каймановите острови, Люксембург, Германия, Швейцари и т.н.

Припомняме, че Дейвид Петреус влиза в групата за планиране и координация на нападението на НАТО над Югославия, започнало на 24 март 1999 година.

За това той получава медал от Северноатлантическия алианс.

Сега  Kohlberg Kravis Roberts (KKR) шпионира Балканите и съседните страни чрез телекомуникационните системи в региона.

В изследването «Невидимата инфраструктура — потоците на данни» e посочено, че значителна част от интернет-трафика преминава през провайдъри, които са собственост на Дейвид Петреус и неговата мрежа  SBB.

Така че целият национален трафик на Сърбия се контролира от ККR, един от собствениците на компанията е генерал Дейвид Петреус.

Неотдавна групата  Тelenor от Норвегия подписа договор за продажбата на бизнеса си в Централна и Източна Европа за 2.8 милиарда евро.

Купувач е милиардер от Чехия, собственик на фонда PPF Петер Келнер.

Предполага се, че той има намерение да се договори с ККR и да отстъпи на Дейвид Петреус филиалите в Сърбия и Черна гора, оставяйки за себе си офисите в България и Унгария.

Макар  Тelenor да продаде бизнеса си в четири страни  (Сърбия, Черна гора, България, Унгария), Дейвид Петреус и ККR на този етап се интересуват само от сръбския и черногорските филиали на мобилния гигант от Норвегия.

KKR е пуснала пипалата си на Балканите много дълбоко, има намерение и в бъдеще да купува медии и компании за мобилни връзки в региона.

Дейвид Петреус и неговите партньори повече от всички се интересуват от пълния контрол над сръбските СМИ и системите за мобилна връзка.

Сърбите трябва очевидно да бъдат принудени колкото се може по-скоро да забравят, че на 24 март 1999 година авиацията на НАТО 79 дена и нощи унищожаваше тяхната страна, защитавайки косовските терористи.

Създаденото в резултат на агресията на НАТО и откъснатото от Сърбия Косово стана главният плацдарм на САЩ на Балканите.

Днес, съдействайки за осъществяването в Юго-Източна Европа на великоалбанския проект, Дейвид Петреус и партньорите му не забравят и за Босна и Херцеговина, където ще се разгърне масирана атака върху Република Сръбска и нейния президент Милорад Додик.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ;