Министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън ще обсъди в Брюксел с колегите си от НАТО «безразсъдното и дестабилизиращо» поведение на Русия, а също «хибридните заплахи», които уж произлизат от Москва.
«Това е първата среща на министрите на външните работи на страните от НАТО от момента на опита за убийство в Солсбъри и химическата атака в Сирия.
Това е ключов момент за обсъждане на Русия с министрите на външните работи на всички 29 страни-съюзнички’, заяви Джонсън.

Той призова «да се запази темпа и да се привлече Русия към отговорност».

«По време на речта си на срещата министърът ще призова съюзниците от НАТО да правят повече за борба с «хибридните заплахи», такива като кибератаките и намесата във вътрешната политика и инфраструктурата на най-близките съседи на Русия», отбелязаха от британското МВнР.

Освен това, на срещата се планира да се обсъди ситуацията в Афганистан и разширяването на НАТО.

По данни на британското външно ведомство, на срещата в Брюксел също ще се обсъждат Афганистан и разширяването на алианса.

По-рано Джонсън заяви, че страните от G7 ще създадат специална спецгрупа «за изучаване поведението на Русия».

По-рано се съобщи, че Великобритания разполага с неопровержими доказателства, че зад отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия стои Русия, заяви главата на британското външно министерство Борис Джонсън.
Джонсон назвал неоспоримыми доказательства причастности России к отравлению Скрипаля

  • «Боя се, че има неоспорими доказателства, че това е Русия. Самодоволният саркастичен отговор, който чухме от руснаците, ги посочва като основните виновни», каза той в ефира на  BBC.

По-рано официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова призова Лондон да предостави на Москва всички материали по делото за отравянето на Скрипал.

На 12 март премиерът на Великобритания Тереза Мей заяви за «голяма вероятност» на съпричастност на Русия към отравянето на Скрипал.

На свой ред Кремъл заяви, че руската страна няма отношение към инцидента, а също не приема голословни обвинения и ултиматуми.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ;