Президентът на Молдова Игор Додон заяви, че болшинството граждани на страната считат Русия за стратегически и приятелски партньор, той отбеляза позитивната динамика в сътрудничеството на ниво ръководство на страната и регионите.

Развитието на отношенията главата на републиката обсъди в петък на срещата си с губернатора на Санкт Петербруг Георгий Полтавченко.

«Независимо от каквото и да е, между нашите държави на ниво президенти и на ниво региони и много добри отношения.

Може да се констатира, че и на висше ниво, както и на ниво региони ние компенсираме това, което не правят нашето правителство и парламента», каза Додон.

Той отбеляза позитивната динамика в търговските отношения и в хуманитарната сфера и анонсира визитата на делегацията на Петербургския международен икономически форум тази година.

Според Додон, в близките дни в Петербург той има намерение да обсъди перспективите на регионалното сътрудничество, а също да се срещне с представителите на молдовската диаспора от цяла Русия и със студентите.

Според негови данни, в Петербург живеят няколко стотин хиляди молдовци.

«Ще видим в какво положение са, защото отношенията ни вече са активизирани», отбеляза главата на републиката.

«Искам да констатирам, че ние нямаме никакви сериозни проблеми.

Опитите да бъде разбито стратегическото партньорство от определени сили в Молдова най-вече са обусловени от нежеланието на болшинството граждани с настоящата политика на парламента, от вътрешната политическа борба, някои сили се опитат да запазят властта си след парламентарните избори.

Молдовският народ, болшинството от гражданите на република Молдова считат Русия за стратегически приятелски партньор», подчерта той.

Полтавченко на свой ред отбеляза, че Петербруг е готов да си сътрудничи с републиката в хуманитарната сфера и да активизира търговските отношения по доставката на храни.

Според него, през 2017 година стокооборотът между Петербург и Молдова е нараснал с 24 %.

Той отбеляза, че най-активно сътрудничеството се развива с автономното териториално оброзование Гагаузия, където има множество проекти.

Губернаторът на Петербург също изрази надежда за продължаване на преговорите за изграждането на търговски дом в град Белци, за което има споразумение от 2015 година.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ;