Министерството на отбраната на Русия «намекна», че ще изпрати на сирийското правителство съвременни системи за противовъздушна отбрана, съобщава  Al Jazeera English.

Както заяви в сряда началникът на Главното оперативно управление към Генералния щаб генерал-полковник Сергей Рудской, Москва ще достави на Дамаск «нови средства за ПВО в най-близко време».

Както отбелязва катарският телевизионен канал, в изявлението, обаче, не се уточнява какви точно руски системи за ПВО ще получи правителството на сирийския президент Башар Асад — «главният съюзник на Русия».

Изявлението бе направено ден след като министърът на отбраната на Израел Авигдор Либерман обеща, че Тел Авив ще унищожи руските системи, ако те се използват срещу израелските ВВС, подчетава Al Jazeera English.

«За нас е важно отбранителното въоръжение, което Русия ще достави на Сирия, да не се използва срещу нас», поясни Либерман.

По-рано руските СМИ съобщиха, че Москва уж е на стъпка от доставката в Сирия на зенитно ракетните комплекси С-300 «Фаворит», припомня катарският телевизионен канал.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, обаче, опроверга тази информация, отбелязвайки, че решението за доставката на средства на ПВО в Сирия все още не е взето.

«Какви конкретно решения ще бъдат взети от ръководството на Русия заедно с представителите на Сирия, предстои да видим.

Вероятно тук не се предполага никакъв секрет, всичко това може да бъде съобщено», заяви главата на руското външнополитическо ведомство.

Превод и редакция: Петя Паликрушева за News Front

Източник:https://www.aljazeera.com/news/2018/04/russian-army-hints-providing-advanced-air-defences-assad-180425122832535.html

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;