В сряда 57 влиятелни американски конгресмени се обърнаха към Държавния департамент на САЩ с писмо, в което изразяват тревогата си във връзка с антисемитизма — изкривяването на Холокоста в Европа, главно в Полша и Украйна.

Обръщението е публикувано  на сайта

на члена на Палатата на представителите Ро Хана.

Държавният департамент е помолен да призове правителствата на Полша и Украйна да прекратят да изкривяват данните за Холокоста, да спрат да почитат нацистки колаборационисти, а да се заемат с разследване на антисемитските престъпления.

Авторите на писмото изразяват увереност, че САЩ трябва да настояват за отмяна на съответните закони — в Полша за националната памет, а в Украйна — за признаването на армиите ОУН-УПА, УНР и ЗУНР за борци за независимост.

«Тази година Варшава прие закон, според който наказателно престъпление е споменаването на това, че Полша е участвала в Холокоста.

Законът, който бе правилно разкритикуван в Държавния департамент от правителството на Израел, се съпровожда от плисък  на антисемитска риторика», се казва в обръщението.

Сенаторите подчертават, че приемането в Украйна на закона за героизацията на ОУН-Упа не е предизвикало резонанс в света, в това число и в САЩ.

«Законът на Украйна от 2015 година отиде още по-далече, героизирайки колаборационистите и обявявайки за наказателно престъпление отрицанието на техния «героизъм»…

Организациите и лицата, превъзнесени в Украйна, включват нацистките колаборационисти Степан Бандера, Роман Шухевич, Организацията на украинските националисти, а също Украинската въстаническа армия.

Тези парамилитаристични групи и лица в някои случаи са сътрудничели с нацистите и носят отговорност за убийството на хиляди евреи, 70-100 хиляди поляци, както и за убийството на други етнически малцинства в годините 1941-1945 «, — твърдят американските конгресмени.

В обръщението си конгресмените също отбелязват, че фестивалът в памет на «»гауптман Шухевич» се е провел от 30 юни до 2 юли, в дните, в които през 1941 година в Лвов е извършен еврейският погром, което предизвиква в тях особено безпокойство:

«Особено тревожно е това, че голяма част от прославата на нацизма в Украйна се подкрепя от държавата.

Например, компанията за УПА през 2017 година, проведена от Украинския институт за национална памет, преименуването на улици в чест на Бандера и Шухевич от Киевския градски съвет.

В Лвов през 2017 година се състоя  «ШухевичФест» по повод годишнината от Лвовските погроми през 1941 година, по време на които са убити 4 хиляди евреи», се отбелязва в съобщението.

Сенаторите обръщат внимание върху редица мероприятия на Украинския институт за национална памет в подкрепа на УПА.

«Подкрепяният от държавата ревизионизъм на Холокоста в Украйна се съпровожда и от други форми на антисемитизъм.

Както посочва израелското Министерство по делата на диаспората в своя ежегоден отчет за антисемитизма, «избелването» на тези украински герои съвпада с увеличаването на случаите на антисемитизъм по цяла Украйна», се подчертава в писмото.

 

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;