Сутринта на 25 април сътрудници на Държавния департамент на САЩ изрязаха катинарите на входните врати на затворената резиденция на руския генерален консул в района на Медисън парк в Сиатъл, щата Вашигтон, пише  The Seattle Times.

Както отбелязва изданието, представителите на Държавния департамент са се появили ден, след като по заповед на администрацията на президента Тръмп в рамките на масовото прогонване руските дипломати са напуснали резиденцията.

На специалиста, който се бил скрил зад син брезент, му били нужни около 15 минути, за да се справи с катинара на вратите.

Сградата на самото консулство, разположена в центъра на града, бе затворена по-рано през април.

На обед на 25 април руското знаме още се развяваше над сградата, а мухите обикаляха около пакетите с боклук, оставени на пътя недалеко от резиденцията.

Там кореспондентът на  The Seattle Times дори открил изрезки от унищожени рускоезични документи.

По данни на изданието, сградата на резиденцията е над 100 години и влиза в Националния регистър на историческите места в САЩ.

Отчитайки охладнелите отношения между Москва и Вашингтон, не е известно каква ще бъде съдбата на празната сграда.

Според оценка на експерти, пазарната стойност на резиденцията е  $8 млн.

«Считаме, че по някое време ще ни върнат резиденцията. Над нея се развява нашето знаме, то ще си остане там», коментира завеждащ консулския отдел към посолството на Русия в САЩ Николай Пукалов.

Държавният департамент взе решение да се проникне в резиденцията с желанието да се разгледат помещенията, «за да се обезпечи сигурността и да се защити сградата, а също да се удостовери, че представителите на руските власти са напуснали територията».

Представител на американското ведомство също подчерта, че, макар Русия да е собственик на резиденцията, земята, върху която стои сградата, принадлежи на властите на САЩ.

«Официално консулството прекрати работата си. Разбира се, много съжаляваме по този повод, защото американците, както и гражданите на Русия, тук останаха без консулска подкрепа, и това само усложнява живота на обикновените хора», отбеляза Пукалов, заснемащ с камера проникването на сътрудниците на Държавния департамент в резиденцията.

В сряда посолството на Русия в САЩ публикува в своя Туитър видео с надпис:

«Американските спецслужби се готвят да проникнат в руската дипломатическа собственост в Сиатъл» .

Както отбелязва ведомството, напускайки сградата, дипломатите са си оставили ключовете, защото резиденцията е собственост на Русия.

Но това, очевидно, не е спряло американските власти.

Според Пукалов, извършвайки нахлуване в чужда собственост, властите на САЩ са нарушили както собствените си закони, така и Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.seattletimes.com/seattle-news/u-s-officials-drill-out-locks-at-former-russian-consulate-residence-in-seattles

Тагове: ; ;