Силите за предно разполагане от Морската пехота на САЩ, които, както се считаше в продължение на миналите десетилетия, са били защитени, сега се оказали в уязвимо положение.

Това  заяви

по време на слушанията в сената командващият Корпуса на морската пехота генерал Робърт Нелер.

«Развитието на високоточното оръжие с далечен радиус на действия от нашите основни съперници — Китай, Русия, КНДР, Иран и екстремистките организации — направиха уязвими силите за предно разполагане на САЩ», каза той по време на речта си.

Генералът добави, че болшинството от задграничните бази на морската пехота не са достатъчно защитени от ударите, които подриват способността им да подготвят и провеждат бойни операции.

«Там е необходимо допълнително укрепване на базите, в това число хангарите и командните пунктове.

Трябва да се увеличат възможностите за бързия ремонт в авиобазите и да се усъвършенстват средствата за противовъздушната отбрана», заяви генералът.

САЩ вече не са в състояние да се придържат към военната си концепция, базирана на неоспоримия си контрол над морето, резюмира Нелер.

По-рано главата на Стратегическото командване на Пентагона генерал Джон Хайтен съобщи, че американските военни са виждали как Русия и Китай провеждат изпитания на ракети с различно предназначение.

«Трябва да вярвате на изявленията на Владимир Путин за това, че той работи по този въпрос», направи изводите си генералът.

На първи март Путин в посланието си към Федералното събрание на Русия представи най-новите видове руско въоръжение, което няма аналог в света.

Става дума за ракетния комплекс «Сармат», подводниците безпилотници «Посейдон», крилатата ракета с ядрена установка «Буревестник», авиационния ракетен комплекс «Кинжал» и лазерното оръжие.

Той сподели също за създаването на хиперзвуково оръжие — системите «Авангард», които могат да летят в плътните слоеве на атмосферата с междуконтинентална далечина с изключително голяма скорост.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;