Вашингтон, Токио и Сеул не бива да се залъгват

Северна Корея отново е в центъра на вниманието. Тайната среща на бившия директор на ЦРУ Майкъл Помпео с Ким Чен Ун породи в световните СМИ множество слухове, догадки и предположения.

Тръмп, коментирайки перспективите за бъдещата си среща с Ким, с привичния му маниер се похвали:

«Това са много добри новини за Северна Корея и за целия свят — голям прогрес! Считам, че сега със Северна Корея всичко ще бъде наред. Считам, че ни очаква огромен успех. Считам, че това ще бъде нещо много, много успешно!».

Угодливо потвърждавайки оптимизма на Тръмп, западните коментатори и политолози, като по командва, веднага оповестиха пред света, че Северна Корея вече е клекнала под напора на САЩ!!!

Пхенян щял да спре ядрените изпитания и изстрелването на балистичните ракети!

Ким Чен Ун щял да закрие ядрения си полигон!

Той вече нямал нищо против в Южна Корея да има американски военни бази!!!

Санкциите и международната изолация си свършили уж работата: мизерната и разорена страна вече не можела да се противопостави на САЩ, затова Ким спешно предприел дипломатически стъпки към САЩ, подготвяйки почвата към предстоящите преговори с Тръмп.

От своя страна Тръмп дори не крие как точно има намерение да води тези преговори.

Със свойствената за американците безцеремонност и праволинейност, съдейки по всичко, той се опитва да подкупи севернокорейския лидер.

Не, разбира се, не него лично.

Става дума не за налични долари в чувалчета, а за крупни американски инвестиции в икономиката на Северна Корея, за социални проекти, насочени към повишаване на жизненото равнище на населението, за смекчаване на санкционния режим и за връщането на Пехнян в състава на «пълноценната международна общност».

А в замяна на цялото това великолепие?

Е, познатите простотии!

Американците искат Ким Чен Ун да спре неговите ядрени и ракетни програми, да унищожи натрупаните запаси от балистични ракети и атомни бойни глави, да пусне на своя територия международни инспектори и да се откаже от развитието дори на атомната енергетика!

Т.е. казано на обикновен език, да капитулира пред Запада и тотално да се разоръжи, хващайки се на лъжливите обещания на Вашингтон за бъдещи огромни успехи…

Така Тръмп вижда тази «баланс на интересите», който ще му помогне да се разбере с Ким.

Според Тръмп, тържеството на американската дипломация трябва да дойде бързо и решително: САЩ и Япония вече предложиха да се създаде към Съвета за сигурност на ООН специален «Комитет за денуклеаризация на КНДР», който трябва да завърши с ударни темпове в близките две години работата си, до 2020 година.

Интересно е, дали американците считат, че Ким Чен Ун, пред когото историята за последните 20 години изрисува повече от убедителни примери за американско «миротворчество» в Югославия и Ирак, Либия, Сирия и Афганистан, ще повярва на думите на Тръмп?

Дали американците ще забравят за убийството по американска заповед на Садам Хюсеин, за отравянето на Милошевич, за разкъсания Кадафи?

Нима корейците за тези 20 години не са разбрали за това тотално миротворчество?

А нима не точно затова севернокорейците си разработиха своя собствен ядрен щит?

Може би точно затова Япония се отнесе към тръмповския оптимизъм твърде сдържано.

Токио прие изявленията на Ким Чен Ун много студено, отбелязвайки, че новият курс на Пхенян «не бива да се счита за удовлетворителен».

А главата на Министерството на отбраната на Япония Ицунори Онодера подчерта, че  в изявленията на Ким Чен Ун «не се е чула нито дума за пълния отказ от вероятната употреба на ракетно-ядрени въоръжения».

И това си е чистата истина.

Ким поясни защо е взел това решение, апропо.

Според него, в Северна Корея успешно е завършен многогодишният процес на създаването на ракетно-ядрен потенциал, на въоръжение са вече цяла поредица от нови балистични ракети, носители на ядрено оръжие, а затова и на дневен ред нуждата от провеждането на по-нататъшни ядрени изпитания и балистични пускове ОТПАДА.

На този етап…

Това последното също го каза.

«На този етап».

Съгласете се, че с такова обяснение, при цялото ни желание, дори да имаме такова, е трудно да открием в тези думи готовност на Северна Корея към капитулация и тотална денуклеаризация, за каквото бълнуват американските стратези и някои техни японски съюзници.

Вашингтон, Токио и Сеул трябва да стоят повече на сянка, защото очевидно периодично си прегряват мозъците.

А на нас ни остава само да наблюдаваме този театър на американския абсурд!

А за всеки случай да се концентрираме върху производството в Русия на най-новите оръжейни комплекси: «Авангард», «Сармат», «Кинжал» и «Посейдон».

Те не са създадени за друго — само за защита границите на Русия.

Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ; ; ;