26 април 2018-Нюз Фронт.

Експертът по сигурност и тероризъм Джевад Галияшевич заяви, че за американските войни се използва оръжие от Босна и Херцеговина». По негови думи, оръжието най-често се използва от ислямисти от Близкия Изток.

» За нуждите на американските войни се купува оръжие от Босна. А поръчките идват най-често от Саудитска Арабия, която въоръжава Фронт Ан-Нусра и Ал-Кайда, а също и ислямски държави като Турция и Египет. Ако се оценява индустрията на тези държави, оръжие не им е нужно, но така е по-лесно да бъде транспортирано и предадено на бойците. На практика, мюсюлманите от Близкия Изток воюват с оръжие, боеприпаси и ракетни системи от Босна».

 

Джевад Галияшевич направи коментар и на предложението от страна на президента на Република Сръбска ( ентитет в състава на Босна и Херцеговина)Милорад Додик за свикване на комисия, която да се заеме е разследване на фактите по продажбата на оръжие от Босна. Експертът изрази мнение, че това би спасило » имиджа и конституционния ред» в страната.

 

» Трябва да имаме гаранции, че оръжието няма да участва в междуетнически конфликти, а сега на практика оръжието попада именно на такива територии»,-заяви експерта.

 

Българска редакция News Front.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;