Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да изведе американските войски от Сирия «в скоро време», съобщава The Hill.

«Искаме да се върнем у дома и ще се върнем у дома, но искаме да оставим много здрава и много положителна следа, това е важна част в нашите преговори», заяви главата на Белия дом по време на съвместната с президента на Франция Еманюел Макрон пресконференция след двустранните преговори във Вашингтон.

В речта си пред журналистите Тръмп отбеляза успеха на американската военна операция срещу ИДИЛ, пояснявайки при това, че армията на САЩ почти е завършила работата си по ликвидирането на терористичните групировки в региона.

Президентът на САЩ също добави, че сега вече се налага другите страни да си «платят» — страните, които запазват военното си присъствие в Сирия.

«Държавите, които сега се намират там и които вие прекрасно знаете  кои са, ще се наложи да си платят за това, — констатира Доналд Тръм. — И те ще си платят. САЩ вече няма да се налага да плаща».

Освен това, по време на пресконференцията главата на Белия дом съобщи, че той и президентът на Франция Макрон ще направят всичко възможно, за да попречат на Иран «да открие ловния сезон» в региона.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:http://thehill.com/homenews/administration/384620-trump-us-troops-in-syria-will-come-home-relatively-soon

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;