Партията «Алтернатива за Германия» (АГ) в близките месеци ще внесе в Бундестага (парламента на Германия) резолюция с искането за отмяна на антируските санкции, съобщи вестник  «Известия».

«В света в момента се наблюдава много трудна ситуация, която само бива задълбочавана от санкциите. Тяхната отмяна е една от основните задачи на нашата партия…

Санкциите са безсмислени, Берлин трябва да се откаже от тях — това е главното послание на резолюцията», заяви членът на комитета по международните въпроси към бундестага от дясната партия Роби Шлунд.

Според него, държавите трябва да си сътрудничат в икономическите, културните и социалните сфери, без да се взират в политическите си разногласия.

Аналогична позиция има и лявата партия в Германия  Die Linke.

«Настояваме ЕС и НАТО да бъдат неутрални играчи, които да са извън конфликта в източна Украйна.

Защото сега те правят точно обратното. Вашингтон и Брюксел са основните играчи там.

Те само използват Украйна в борбата срещу Русия», отбеляза депутатът от Бундестага от левите, председателят на комитета по отбрана Александър Ной.

Той подчерта, че «партията винаги е била против антируските мерки, които нанесоха значителна вреда на немския бизнес».

На 20 април официалният представител на кабинета на министрите от Германия Щефан Зайберг заяви, че Берлин има намерение да «изрази тревогата си’ във връзка със санкциите на САЩ срещу Русия и във връзка с тяхното негативно влияние върху немската промишленост.

По-рано се съобщи, че новите санкции на САЩ срещу Русия ще струват на немската икономика няколко милиарда евро.

Това съобщиха официални представители на Руско-Германската външнотърговска палата  (ВТП). 

«Според оценките на ВТП, само във връзка със спирането на новите сделки, немската икономика в краткосрочна перспектива ще се сблъска със загуби в размер на 100 милиона евро (123 милиона долара).

В дългосрочна перспектива няколко милиарда евро ще се окажат под заплаха.

Ръстът на административните разходи заради допълнителни проверки, е допълнителна пречка за немския бизнес», се казва в доклада на Руско-Германската външнотърговска палата.

Председателят на ВТП Матиас Шеп отбеляза, че «новата вълна санкции показва, че конфликтите в Сирия и в Украйна трябва да бъдат решени колко се може по-скоро».

Припомняме, че САЩ въведоха нови санкции срещу Русия.

Отношенията между Москва и Вашингтон се влошиха, започвайки от 2014 година, след референдума в Крим,  с който Западът и неговите съюзници не желаят да се примирят.

News Front Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;