НАТО не планира да увеличава своето военно присъствие в страните от Балтика, призоваващи алианса да им предостави допълнителна защита от Русия, пише  The Baltic Times.

Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

«В момента не планираме да увеличим нашето военно присъствие в региона, но това, което планираме, ще укрепи нашата способност за засилване при необходимост», заяви Столтенберг пред журналисти след преговорите с премиера на Холандия Марк Рюте.

Както припомня изданието, лидерите на Естония, Латвия и Литва — «трите страни от Балтика, които бяха половин век под съветска окупация след Втората световна война»- се надяват на допълнителна помощ от САЩ за предотвратяване на каквито и да са действия на Русия спрямо тях.

Миналата година НАТО разположи четири многонационални подразделения в Полша и Прибалтика, а САЩ изпратиха в Литва системата «Пейтриът» за провеждане на учения, се съобщава в статията.

Според Столтенберг, «ако има нужда, ние трябва да имаме готови сили, които да бъдат задействани много бързо».

Той отбеляза също, че този въпрос ще се обсъжда по време на следващата среща на върха на НАТО, която ще се състои през юни в Брюксел.

Макар след обявяване на независимостта си страните от Балтика да влязоха в ЕС и НАТО, руският президент Владимир Путин никога не е държал в тайна това, че той всъщност счита бившите съветски република част от зоната на влиянието на Москва, подчертава  The Baltic Times.

Превод и редакция: Петя Паликрушева за News Front

Източник:https://www.baltictimes.com/nato_not_planning_to_boost_military_presence_in_baltics_-_stoltenberg/

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;