Адвокат Наталия Веселницкая, която е свидетел по делото срещу Уилям Браудер, свърза взлома на своята електронна поща преди срещата си със следователите от сената на САЩ с готовността си да даде показания в сената на САЩ за финансовите машинации на Браудер и други лица.

По данни на Асошиейтед прес, преди срещата пощенските кутии на Веселницкая са били ударени.

Тя потвърди, че срещата се е състояла, а също и за ударите пощенски кутии.

През юли 2017 година американските СМИ съобщиха, че синът на президента на САЩ Доналд Тръмп-младши през юни 2016 година се е срещал с Веселницкая, която уж имала връзки с Кремъл, очаквайки от нея компромат срещу Хилъри Клинтън, която вече претендирала за поста президент на САЩ.

По-късно Тръмп-младши заяви, че никаква значима информация Веселницкая не е имала.

Самата адвокатка по-късно заяви, че е готова да даде в сената на САЩ показания за срещата си с Тръмп-младши, ако й гарантират сигурността.

Тя заяви също, че не е обсъждала предизборната кампания на срещата си с Тръмп-младиши, «никога не е говорила в качеството си на представител на руското правителство» и не е предлагала компромат срещу Клинтън.

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков каза, че Кремъл няма никакво отношение към Веселнницкая и никога не е бил с нея в контакт.

Уилям Браудер е международен финансист и инвеститор, бивш работодател на Сергей Магнитский, чиято смърт в московското СИЗО получи огромен резонанс.

През 1995-2007 години Браудер е най-крупният чуждестранен инвеститор в Русия, понастоящем живее в Лондон, обявен е в Русия за международно издирване.

Браудер задочно е осъден в Русия на девет години лишаване от свобода по «делото Магнитски».

Съдът установи, че Магнитский в интерес на Браудер през  1997-2002 години е реализирал незаконна схема за отклоняване плащане на данъци, използвайки фирми, регистрирани в Калмикия и намиращи се под управлението на  Hermitage Capital.

Според Веселницкая, хакерската атака върху пощата й е свързана с готовността на адвоката да даде показания в сената на САЩ за финансовите машинации на Браудер и други лица.

«Фактът на хакерския взлом чрез масиран фишинг бе налице през февруари тази година.

Хакерската атака бе налице върху три пощенски сървъра, при това един от тях не ми принадлежеше и бе използван преди много години.

Именно този сървър попадна под контрола на злоумишлениците, защото бе невъзможно повече да го използвам.

Това се случи практически веднага след като получих покана от комитета по разузнаване за закрито интервю.

Тогава не направих за себе си причинно-следствена връзка по това събитие», каза Веселницкая.

«Разбира се…и не само за машинациите на Браудер, за машинациите на хората, които реализираха проекта на Браудер, те стояха и зад създаването и публикуването на досието на Тръмп от името на Кристофър Стил», добави Веселницкая, отговаряйки на въпроса, свързва ли тя взлома на пощата си с готовността да даде показания в сената на САЩ за финансовите машинации на Браудер.

News Front

Тагове: ; ; ;