Силите на ПВО в базата в Хмеймим са унищожили «въздушни цели с малък размер».
Ситуацията коментира военният експерт Александър Жилин.
Руските комплекси за ПВО в Хмеймим са прихванали няколко летателни апарати с малък размер.
Пострадали и ущърб в резултат на операцията не е имало, съобщават от руската авиобаза.

«С настъпването на топлите часове от денонощието на 24 април чрез средствата за контрол на въздушното пространство в руската авиобаза Хмеймим встрани от пистата са били открити въздушни цели с неизвестна принадлежност с малки размери.
Чрез зенитните огневи средства на руската авиобаза всички въздушни цели са били унищожени», заяви източник от авиобазата в Хмеймим.
Уточнява се, че авиобазата работи в планов режим.
По-рано ПВО вече отби нальотите на безпилотни самолети върху руските военни обекти в Сирия.
През нощта на 6 януари военните изведоха от строя 13 дрона на терористите, които трябваше да хвърлят бомби върху базата в Хмеймим и върху пункта за материално-техническо обезпечаване на ВМФ в Тартус.

От Министерството на отбраната на Русия предупредиха също, че  терористите са способни да нанасят атаки с помощта на БПЛА.

«Фактът на използването от страна на терористите на безпилотни летателни апарати от самолетен тип показва, че на терористите са предадени технологии, позволяващи да се извършват терористични атаки с употребата на подобни БПЛА», съобщиха от Министерството на отбраната на Русия.

Военният експерт, ръководител на Центъра за националната сигурност, полковникът в оставка Александър Жилин предположи каква може да е целта на подобни провокации в Сирия.

«Ако анализираме действията на определени сили, които имат влияние върху ИДИЛ, върху така наречената умерена опозиция, можем да стигнем до извода: в ход е планомерна подготовка към голяма провокация.

Нейните инициатори може би си поставят задачата, например, да предизвикат пряк боен сблъсък между армията на Иран и Израел, за да може в Близкия Изток да избухне голяма война.

А след това тази война ще се постараят да я прехвърлят в алгоритъма «света на Запада срещу света на исляма».

И тогава ще започнат толкова сериозни събития, които абсолютно не могат да се предстажат.

Руските ПВО са в бойна готовност там, те охраняват нашите обекти.

Напълно е ясно, че ситуацията не е лесна», каза Александър Жилин.

По-рано от МВнР на Русия се усъмниха, че САЩ искат унищожаването на екстремизма, поради постоянните опити на Вашингтон да отхвърля съвместната работа с Москва в групата за борба с тероризма.

Официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова предположи, че тези действия на САЩ може би са свързани с това, че Вашингтон, вероятно, използва терористичните групировки за свои цели.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;