Доналд Тръмп приветства мерките, въведени във Франция за борба с «безконтролната имиграция» — един от приоритетите на американския президент, който иска да построи стена срещу мигрантите по границата с Мексико и вече разположи там хиляди войници, предаде Франс прес.
«И САЩ, и Франция се борят с един много, много стар проблем — неконтролируемата имиграция», каза Тръмп на обща пресконференция с френския си колега във Вашингтон.
Взехме сериозни решения да възобновим контрола на своите граници и своя суверенитет, каза президентът. Намалихме значително незаконната имиграция, но ще я прекратим, подчерта той.
Тръмп каза, че се възхищава на убедителността на Макрон за решаването на този въпрос по много честен и директен, макар и невинаги популярен начин.
Той имаше предвид гласувания в неделя от френските депутати законопроект за овладяване на имиграцията, за ефективно право на убежище и успешна интеграция. Законопроектът предвижда съкращаване на срока за разглеждане на молбите за убежище, което ще улесни едновременно експулсирането на хората, получили отказ, и приемането на одобрените.
Във Франция миналата година са регистрирани рекордните над 100 000 молби за убежище. Удовлетворени са били 36 процента от тях. През 2014 г. имигрантите във Франция са били 6 милиона, припомня АФП, БТА

Тагове: ; ;