Има политици, които водят война с българската държавност, вие виждате какви лъжи се тиражират в медиите, коментира президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос.
За мен това съвсем не е махленски дебат, посочи Радев, попитан дали е утихнало напрежението между институциите или продължава да ескалира, и как би коментирал последните думи на Цветан Цветанов от почивните дни. А, по думите му, това е режисирана кампания и тя не е първата. В стремежа си да дискредитират президентската институция тези хора залагат на карта европейската принадлежност на България, и то в разгара на европейското председателство. Опитват се да приватизират европейската идея за лични политически цели, добави Радев.

«И колко струват техните евроатлантически клетви, след като деградират армията и заблуждават съюзниците, и какви европейци са тези политици, след като допуснаха корупцията, бедността, несправедливостта да се превърнат във визитка на страната ни, а България да бъде изхвърлена от европейската карта що се касае до свободата на медиите».

Виждате, че нашата корупция вече се вижда и отвъд океана, чели сте доклада на Държавния департамент на САЩ.

И как очакваме да бъдем приети в Шенген и в еврозоната, когато властта насажда убеждението, че тук няма консенсус относно нашата европейска принадлежност. Колкото повече се кълнат в евроатлантизма, толкова повече ни отдалечават от Европа, добави в коментар Румен Радев.

Попитан кои са тези политици, за кого говори, президентът отговори «за които казахте».

Щом премиерът смята, че някой друг трябва да контролира министрите му, той трябва да инициира съответните промени в Конституцията, отговори Радев на въпрос дали се е случило заръчаното от премиера част от министрите да отидат при президента, за да може да се осветлят теми, за които има съмнения за корупция.

Държавният глава отговори на въпроси след участието си днес в конференцията «20 години / Dir.bg: The Next Bulgarian Web» в София.

В изказването си на форума президентът открои проблеми на медийната и онлайн средата. Той посочи, че днес информацията е най-изобилната, но и често най-дефицитната стока, като често изпитваме дефицит на навременна, достоверна и полезна информация.

Президентът смята, че тези противоречия ще се задълбочават в бъдеще, затова по думите му е нужен дебат. Качествените онлайн медии за мен не са само бизнес, а кауза, добави държавният глава, коментирайки също, че традиционните медии се превръщат все повече в пропаганден рупор, журналистиката абдикира от мисията си да бъде «постоянно работещ парламент» — по определението на Йосиф Хербст, и се превръща в пиар инструмент на властта.

Преди 20 години онлайн медиите бяха просто занимание за визионери, но едва ли и те са прогледнали далече в бъдещето и са очаквали това, което се случва днес.

Кой би допуснал, че след години истината ще се дави в море от фалшива информация, че бързината ще вземе превес над достоверността, че думите ще загубят битката с образа, че шарлатани ще наемат армия от полуграмотни тролове с цел да дискредитират идеи и хора, каза на форума президентът Радев, който коментира още, че войната в наше време се води все по-малко с бомби и ракети и все повече с информация.

БТА

Тагове: ; ;