Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че употребата на военна сила от някои страни, заобикаляйки Съвета за сигурност на ООН, фактически помага на терористите.
Приветствие към руския държавен глава прочете по време на откриването на IX Международна среща на високите представители, куриращи въпросите на сигурността, секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев.
Путин: применение военной силы в обход СБ ООН играет на руку террористам

 • Както отбеляза Путин, проблемите с обезпечаването на сигурността на глобално и регионално ниво понастоящем придобиват особена острота.
 • Според него, в значителна степен това е свързано с това, че някои членове на световната общност «се опитват да игнорират общопризнатите норми и принципи на международното право, прибягват до употребата на военна сила, заобикаляйки Съвета за сигурност на ООН, оказват да признаят преговорите за ключов инструмент при разрешаването на международните спорове».
 • «Това на свой ред поражда политическа и социална нестабилност, помага на силите на тероризма, екстремизма, трансатлантическата престъпност, води до ескалация на локалните конфликти и кризи», заяви руският лидер.

 • Президентът на Русия подчерта, че настоящата среща под егидата на Съвета за сигурност на Русия дава добра възможност за обсъждане на пътищата за противодействие на различните заплахи и предизвикателства пред международната сигурност.
 • Путин заяви още за готовността на Русия към тясно взаимодействие със задграничните партньори в тази посока.
 • По-рано изявлението на президента на Русия Владимир Путин публикувано на официалния сайт на президенството.

  На 14 април САЩ с подкрепата на съюзниците си нанесоха ракетен удар по обектите на въоръжените сили и гражданската инфраструктура на Сирийската Арабска Република.

  Без санкции от Съвета за Сигурност на ООН и в нарушение на Устава на ООН, в нарушение на нормите и принципите на международното право беше извършен акт на агресия срещу суверенна държава, която се бори с тероризма.

  Отново, както и преди година, когато САЩ атакуваха авиобазата » Шайрат» в Сирия, използвайки инсценировката с употребата на отровни вещества срещу гражданското население, този път в сирийската Дума използваха същия предлог, създавайки инсценировка за «химическа атака», която беше разкрита. Руските военни експерти, които бяха на мястото не откриха никакви следи от използването на хлор или друго отровно вещество. Нито един местен жител не потвърди факта на химическата атака.

  Организацията по забрана на химическо оръжие изпрати в Сирия свои специалисти за изясняване на всички обстоятелства. Но групата от западните държави цинично пренебрегна това, предприемайки военна акция, без да изчакат резултатите от разследването.

  Русия решително и сериозно осъжда нападението над Сирия, където са разположени руски военнослужещи, които помагат на законното правителство в борбата с тероризма.

  С действията си САЩ още повече задълбочават хуманитарната катастрофа в Сирия, причинявайки страдания на мирното население, помагат на терористите, които седем години терзаят сирийския народ, провокират нова бежанска вълна в тази страна и региона като цяло.

  Сегашната ескалация около ситуацията в Сирия оказва разрушително въздействие върху цялата система на международните отношения.

  Историята ще сложи всичко по местата си, тя вече е отсъдила тежката отговорност на Вашингтон за кървавата разправа с Югославия, Ирак, Либия.

  Русия свиква извънредно спешно заседание на Съвета за Сигурност на ООН за обсъждане на агресивните действия на САЩ и съюзниците им.

  News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ;