«Не бива да късаме споразумението за ядрената програма на Иран, но можем да го допълним»,  френският президент Еманюел Макрон.

«Имаме проблеми в Сирия, също и в Ирак. Трябва да запазим стабилността заради съюзниците ни в Близкия изток. Това, което искаме, е да ограничим иранското присъствие в региона. Съвместният всеобхватен план за действие е част от тази широка картина,» посочи френският лидер.

Макрон изтъкна три насоки, в които Париж и Вашингтон трябва да работят: блокиране на всякакви ядрени дейности на Техеран до 2025 година, прекратяване на опитите на Иран с балистични ракети и намиране на политическо решение за сдържане на иранската дейност в Близкия изток.

Разговорите между президентите на САЩ и Франция по въпроса за високите тарифи за вноса на европейски алуминий и стомана, които трябва да влязат в сила от следващия месец, приключиха без видим напредък. Тръмп заяви, че би предпочел да се договаря пряко с Франция, но Европейският съюз усложнява нещата с «неприемливите» си бариери за търговията.

Визитата на френския президент е първото държавно посещение на чуждестранен лидер в САЩ от встъпването в длъжност на Доналд Тръмп. В петък във Вашингтон ще бъде и германският канцлер Ангела Меркел.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;