В Пентагона обмислят да оставят в Средиземно море авионосната ударна група (АУГ) начело със самолетоносача «Хари Труман», пише  Defense News, позовавайки се на свои източници от военните кръгове.

Трима чиновника, запознати със ситуацията, са съобщили за изданието, че тази стъпки може би е мотивирана от необходимостта да се даде «отговор на руските действия в региона».

Освен това, подобно решение напълно се вписва в новата стратегия за националната отбрана, в която се казва, че оперативните действия на военните трябва да бъдат по-малко предсказуеми.

Според думите на един от източниците на  Defense News, на този етап няма никакво окончателно решение по този повод.

В случай, че Вашингтон вземе решение да не връща «Хари Труман» в базата в Норфолк, то той много сериозно ще се отклони от обикновената ротационна практика, към която ВМС на САЩ се придържат още от времето на «Пустинна буря».

Ако САЩ оставят «Хари Труман» в Средиземно море, то те ще покажат, че отново отделят повишено внимание върху «състезанието между великите държави», а също по нов начин парират растящите предизвикателства от страна на Русия и Китай.

Според капитана в оставка Джери Хендрикс, този план, който се обмисля на най-високо ниво, може да успокои съюзниците на САЩ, които нервничат заради увеличаващото се руско присъствие в региона.

Освен това, тази стъпка ще позволи също да се освободят другите американски сили за патрулиране в такива «горещи точки» като Балтийско и Черно морета.

«Никой не казва «Обичам те» така, както самолетоносачът», отбеляза Хендрикс.

В случай, че Вашингтон реши да не извежда АУГ от Средиземно море, то това ще послужи като напомняне за президента на Сирия Башар Асад, че по-нататъшната употреба на химическо оръжие няма да остане без последствия.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.defensenews.com/naval/2018/04/20/us-weighs-keeping-carrier-strike-group-in-europe-as-a-check-on-russia/


Тагове: ; ; ; ;