Руското ядрено оръжие, разположено в безпилотните подводници, може да разруши крайбрежни градове, съобщава Business Insider.

Списанието пише за комплекса  «Статус-6», който се прославил в чуждестранната преса като оръжието на «Съдния ден». Авторите пишат, че подводницата може да носи бойни глави с мощност до 50 мегатона.

Както отбелязва изданието, ядреното оръжие с мощност от 20 до 50 мегатона близо до крайбрежната линия може да извърши взрив със сила, сравнима с цунамито след земетресението в Япония през март 2011 година.

Нещо повече, отбелязват специалистите, подводният удар може да предизвика вълни до сто метра.

Business Insider подчертава, че взривът от торпедата на комплекса «Статус-6» под вода може да вдигне във въздуха тонове облъчена морска вода и да стане причина за катастрофален радиоактивен дъжд близо до зоните на поразяване.

Ако взривът се извърши до бреговете на градове от рода на Лос Анджелис или Сан Диего, то разрушителният ефект от ядрения взрив ще бъде катастрофален.

На първи март в посланието си към Федералното събрания руският президент Владимир Путин сподели за редица нови видове въоръжения, разработени в Русия, сред които — безпилотни подводни апарати, които могат да се движат на много голяма дълбочина и на междуконтинентално разстояние със скорост, многократно по-голяма от скоростта на обикновените подводници. Путин говори за съвременни торпеда и за различни видове надводни кораби на Русия.

Подобни безпилотни подводници могат да бъда снабдени както с обикновени, така и с ядрени боеприпаси, които им позволява да поразяват широк спектър от цели, в това число самолетоносачни групировки, брегови укрепления и инфраструктура.

При това руският лидер не уточни, това ли е разработката «Статус -6» или тя носи друго име.

Петя Паликрушева за News Font

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;