Италианското антисистемно Движение «5 звезди» и Демократическата партия, които дълго време бяха в остра конфронтация, заявиха вчера, че са готови да обсъдят обща управленска програма, предаде Франс прес.
В случая на неуспех на това ново партньорство Движение «5 звезди» е склонно да се свикат нови избори.
След като претърпя поражение на изборите на 4 март, които не излъчиха ясно мнозинство, Демократическата партия (ДП) отказваше да влиза в каквито и да било съюзи, за да не служи за «патерица» на никоя политическа сила. Вчера обаче тя каза «че е склонна да обмисли» споразумение с Движение «5 звезди», но настоя лидерът на Движението Луиджи ди Майо да прекрати окончателно разговорите, които водеше от седмици с крайнодясната формация «Лига» на Матео Салвини.
«Искам да заявя официално, че за мен всякакви дискусии с «Лигата» приключват тук», заяви снощи Ди Майо, след като разговаря с председателя на Камарата на депутатите Роберто Фико. Той каза, че Салвини и «Лигата» са се обрекли на незначителност, отказвайки да скъсат с партията на бившия премиер Силвио Берлускони «Форца Италия».
Президентът Серджо Матарела възложи на Фико да проучи възможностите за договаряне между Движение «5 звезди» и ДП след провала миналата седмица на варианта за съюз между Движението и дясната коалиция, БТА

Тагове: ; ; ; ; ;