Три армейски камиона са пристигнали в Солсбъри, за да започнат операция по изчистване на местата, свързани с отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря, съобщава  Sky News.

В района на търговския център  The Maltings, където бяха намерени жертвите на отравянето, британските войници натовариха два големи метални контейнера и мини-ескалатор.

По всяка вероятност, операцията по изчистването на местността около пейката, на която Скрипал са били намерени в безсъзнание, ще продължи няколко месеца.

В хода на операцията по обеззаразяването британските военни ще съберат проби от почвата, тревата и паветата.

След изследването на пробите, изчистването и повторния тест всички следи от нервно-паралитичния газ «Новичок» ще бъдат унищожени.

Операцията ще бъде контролирана от Министерството на околната среда, храните и развитието на селскостопанските региони.

Според главния научен консултант на министерството Иън Бойд, на всяко от деветте места, в които е можело да бъде извършено покушението на Скрипал, може да има следи от «Новичок».

В частност, става дума за двата пункта за първа помощ, полицейския участък, ресторант  Zizzi, в който са обядвали Скрипал, гаража, където е била колата му, а също за дома на сержант Ник Бейли, който също пострада от отравяне.

В дома на жертвите, където, съдейки по всичко, е било извършено покушението, а също в пъба  Mill, в който са влизали Скрипал, както и преди работи полицията, затова тези места ще бъдат дезинфектирани най-накрая.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://news.sky.com/story/army-trucks-arrive-to-start-clean-up-in-salisbury-after-skripal-poisoning-11344435

 

 

Тагове: ; ; ; ;