Руските военни самолети осем пъти «за последните осем месеца» са се приближавали до френските военни кораби, заяви главата на щаба на ВМС на Франция адмирал Кристоф Празюк.

«В течение на последните осем месеца действия от такъв тип се случиха осем пъти», цитира агенция Франс Прес думите на Празюк, който говори в комисията по международните отношения и сигурността във френския сенат на 11 април.

Адмиралът припомни, че френските фрегати се намират около бреговете на Сирия от 2015 година.

Празюк добави, че в началото на април 2018 година към френския военен кораб Aquitaine «се приближил руски изтребител, излетял от базата Тартус, на разстояние по-малко от дистанцията за безопасност, която обикновено се спазва от другите летателни апарати».

Според адмирала, «тези действия можели да станат причина за инцидент».

По данни на военния източник на агенцията, след това «eкипажът на кораба бил принуден да припомни на руския самолет правилата на летене».

Адмирал Празюк посочи също, че военно-морският и стратегически статус на Русия и Китай се е увеличил в последните години.

«Китай за четири години създаде флот, еквивалентен на френските ВМС, а Русия увеличи с 1.5 пъти броя на своите подводници.

По такъв начин военно-морското и стратегическо положение на тези страни се промени в последните години. Тази промяна е изключително тревожна за нас», завърши военният.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;