Напрежението стигна своя връх на егейските острови, след като на Лесбос мигранти се биха с местни жители в района на пристанището на главния град Митилене. Няколко човека са били ранени, пише гръцкия вестник Kathimerini, цитиран от „Фокус”.

Полицията за борба с безредиците е трябвало да се намеси рано сутринта в понеделник, след като десетки местни жители започнали да протестират заради присъствието на мигранти на главния площад в Митилене. Бежанците, които се установили на палатков лагер на площада миналия вторник в протест срещу задържането си на острова, били натоварени на автобуси и откарани обратно в препълнените приемни центрове. Протестиращите хвърляли димки, факли и камъни по мигрантите. Някои демонстранти са викали „изгорете ги живи“, съобщават очевидци, които предполагат, че в случая са замесени членове на крайнодесни групировки.

Полицията е задържала общо 122 души, от които 120 са били афганистанци. 28 души са закарани в болница, за да получат първа помощ, като 22 от тях са били мигранти.

Политическите партии излязоха с позиция, в която обвиняват крайнодесни групи за случая. Кметът на Лесбос Спирос Галинос не изключи в инцидента да са участвали и екстремисти, но акцентира върху масовото раздразнение сред местните жители. „Обществото реагира като едно цяло“, заяви Галинос, който още миналата седмица призова правителството да вземе мерки за намаляване на мигрантската тежест върху островите.

Kathimerini уточнява, че на островите в източната част на Егейско море в момента има повече от 15 500 мигранти, които живеят в мизерни условия.

Тагове: ; ;