Втора международна донорска конференция за Сирия се открива днес в Брюксел, съобщава ТАСС.
Представители на над 85 страни и организации по покана на Европейския съюз и ООН пристигнаха в европейската столица, за да съберат средства в помощ на сирийското население и бежанци, както и да обсъдят развитието на събитията в Сирия.

Сред участниците са Русия, Китай, Турция, Иран, САЩ, Египет, Ливан, Саудитска Арабия, Пакистан, Обединените арабски емирства, Индия, Канада, Катар и всички страни членки на Европейския съюз.
На срещата са поканени също Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка, Международната организация по миграцията, Международният валутен фонд, Лигата на арабските държави, Международният комитет на Червения кръст, ЮНЕСКО, Световната банка, Световната здравна организация и други.
Представител на ЕС заяви, че миналата година на донорската конференция за Сирия са били събрани 6 милиарда долара. «Надяваме се, че тази година ще успеем да съберем повече», посочи той.
Предишната среща, посветена на хуманитарната обстановка в Сирия, се състоя през април 2017 г. в Брюксел, напомня агенцията, БТА

Тагове: ; ; ; ;