Борисов открива третия мост на Босфора през август 2016 г.

Бойко Борисов е дал интервю за портала дир.бг, в което разказва политическия си опит. Премиерът обяснява, че от Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски е научил най-много и те са му «като два университета».

Премиерът разказва как през 90-те охранявал бившия комунистически ръководител Живков и говорили за Косово много преди кризата през 1999 г. Борисов признава, че тогава нищо не знаел по темата.

«Той ми каза «виж там по веригата предай». Какво Косово, на кой да предам по веригата?! Познаваше много добре ситуацията в света, защото толкова години бе управлявал. Познаваше не само СССР, Близкия изток, Либия, Иран, Сирия.

«От Царя — много неща. Като започна от най-елементарните, като отидеш някъде и не трябва да покажеш, че си гладен. Научихме се на обноски.»
В интервюто Борисов разказва за посещението си в Турция при Реджеп Тайип Ердоган през август 2016 г. — няколко седмици след опита за преврат.

«Ердоган искаше да обядваме и да открием моста. Казах му: «В Берлин имаме много работа. Не мога, в 7:00 часа трябва да съм в Берлин, имам среща с президента на «Конрад Аденауер», с канцлера Меркел, много работа имам там. В Германия не е като при нас тук, има дисциплина, секундата се цепи.» Но той ми отвърна:

«Ще дойдеш с мен на моста, хората искат да те приветстват.» «Кой ще ме приветства, открий си моста?!» Не ме пусна. Казах му: «Отивам, сядам една минута и тръгваме, обещаваш.» Той каза: «Обещавам и трасе ще имаш.» Обясних му, че съм с големия самолет, трябва да си кацна в София обратно, да сменя и да взема малкия самолет.

Той ме пита: «Защо ще сменяш големия с малкия?» Отговорих му: «Защото, като дойда тук, съм баш баканина (бел. ред. — премиер) и трябва да те респектирам, а в Германия ще искаме пари, ще искаме фондове, трябва да сме скромни.»

И той се засмя, шегувахме се. Отидохме на моста и той ми казва: «Излизай на сцената хората да те приветстват.» 100 000 души.

Слизам от сцената, качваме се в ескорта, тръгваме и изведнъж колите спряха. Цялата магистрала от моста назад превърната в паркинг за тези десетки хиляди хора, които са дошли на откриването, няма минаване. Вътре в колата са шофьор и турска охрана, който нещо ми говори. Аз му чукам отзад и му казвам да тръгва, но той ми казва «не». Поисках да се чуя с Ердоган, той вдигна рамене и ми заяви: «Аз съм малък.» Слизам, разфучах се.

Обадиха му се на Ердоган. А целият мост — балони, хеликоптери отстрани летят, отдолу военни кораби, катери, охрана страховита. Дърпат оградите, балоните и нашият ескорт минава по моста, хората започват да викат и да пляскат — мислят, че откриваме моста. Минахме от другата страна и отидохме на аерогарата. След това отидох и разказах на Меркел. Тя тогава ми каза: «Дръж винаги един канал за диалог да има.»

Премиерът обяснява и защо България не е изгонила руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания.

«Понеже аз съм доказал лоялността си многократно към НАТО и ЕС, си позволих да поискам повече доказателства и да не бъда един от дивите зайци, защото отдавна са ме преброили. Тук няма никакъв смисъл. Още когато обявихме военното крило на «Хизбула» за терористична организация, още тогава бяхме първите в света.

Не сме чакали да го направим след атентата в «Сарафово», никой друг не го направи. Така че и Тереза Мей, и всички останали знаят, че теста за лоялност отдавна сме го минали. Освен това с отзоваването на нашия посланик в Москва дадохме пример за своята лоялност.

За Владимир Путин българският премиер казва, че има добър контакт с него.
«Много добър, работен, с доверие. Той знае, че първо гледам България, второ, ЕС и тогава всичко, което можем да направим с Русия, го правим. Хубавото на Путин е, че като му кажеш «да», е «да» и «не» — «не».

Тагове: ; ; ; ; ;