Тереза Мей може да подаде оставка, ако загуби гласуването за излизането от митническия съюз след Брекзита.

Даунинг стрийт предупреди консерваторите, че предстоящото гласуване за това, трябва ли Британия да остане в митническия съюз с ЕС, може да послужи като вот на доверия спрямо Тереза Мей.

Другият месец депутатите ще гласуват поправката към правителствения законопроект за търговия, който ще се опита да задържи Британия в митническия съюз с ЕС.

Десет депутати-консерватори вече са го подписали.

Гласуването не само ще има сериозни последствия за политиката на Мей, но може да създаде заплаха за нейната позиция на Даунинг стрийт.

Това се обяснява с факта, че правителството ще разглежда гласуването като вот на доверие, съобщава ВВС.

Не е ясно на този етап следното: какво точно това ще означава на практика, ако правителството изгуби.

Формалните гласове на доверие  не могат да се приведат в съответствие със Закона за фиксираните срокове.

Но Мей може да вземе решение да подаде оставка.

Дилемата, пред която стои Мей, се заключава в това, как да се избегне физическата инфраструктура на границата между Северна Ирландия и Републиката, докато Британия в същото време се намира извън пределите на митническия съюз и единния пазар.

ЕС отхвърли всички предложения на правителството на Великобритания за това, как това може да се постигне, включително технологичното решение и модела, според който Великобритания ще взема тарифите на ЕС от името на Брюксел.

Брюксел очаква, че правителството на Великобритания ще представи още един вариант тази седмица.

Но се очаква, че това предложение ще бъде отхвърлено на фона на растящото предчувствие на Брюксел, че Мей скоро може да се откаже от политика на «червените линии» за митническия съюз.

News Front

Източник:https://www.businessinsider.de/theresa-may-could-resign-if-she-loses-a-vote-on-leaving-the-customs-union-after-brexit-2018-4?r=UK&IR=T

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;