Кореспондентът на немския държавен телевизионен канал  ZDF в пряк ефир от Сирия.

Ули Хак предава от най-големия лагер за бежанци в Сирия, той разговаря там с много хора. Според него, те убедено споделят, че цялата история за уж наличната химическа атака е инсценировка.

«Те разказват, че мястото на събитието е било команден пункт на ислямистите, които поставили там туби с флор и чакали да се открие «интересно» място за сирийските ВВС, за да бъдат подложени на бомбардировка.

Така и се случило, тубите с флор в резултат на това се взривили», казва Хак пряко в ефира на програма

heute („Днес“).

Там той се срещнал с «дружелюбния» доктор Асим Рахайбани, който разказал, че това видео, независимо от всички съмнения, е истинско.

Но по-нататък лекарят добавил «нещо крайно неудобно»: според него, пациентите страдали не от газова атака, а от недостиг на кислород в запълнените с боклуци тунели и зимници, в които живеели, а тогава била и ветровита нощ, която вдигнала пясъчна буря.

Журналистът отбелязва, че самият Рахайбани не е бил очевидец, този лекар наричал въстаниците от «Джейш ал Ислам» терористи — точно, както самият режим на Асад.

А тези лекари, които били онази нощ на дежурство, вече били в Дамаск и давали показания.

Франция твърди, че има някакви доказателства за използването на химическо оръжие, а американските СМИ се позовават на резултатите от анализите на кръвта и урината.

Журналистът признава, че той е говорил в Дума с много хора, които не вярват в историята с употребата на газ.

Според тях, тези истории се пускат от ислямистите.

Джихадистите били оцелели под огъня, благодарение на това, че се били настанили в чужди домове и широки тунели с подземни пътища, изринати от техните пленници.

Самият Робърт Фиск отбелязва, че се е придвижвал по пътя свободно, при това само в съпровод на приятели-сирийци.

«Те са щастливи да видят чужденци и са още по-щастливи, че обсадата най-накрая е приключила, те се усмихват».

В Дума той попаднал заедно с група журналисти, които били съпровождани от правителствените сили.

Тогава той се срещнал с доктор Рахайбани.

Той му разказал, че през онази нощ бил в подземието на дома си, но всички лекари знаят какво се е случило.

Според него, градът постоянно бил обстрелван, но през онази нощ заради вятъра огромен пясъчен прах започнал да се спуска в подземията, където живеели хората.

В болницата започнали да идват  хора, страдащи от хипоксия, недостатък на кислород.

«След това някой до вратата, член на «Белите каски», започна да крещи: «Газ!» и започна паника. Хората започнаха да се поливат един друг с вода.

Да, видеото бе заснето тук, но хората, които виждате страдат от хипоксия, а не от отравяне с газ», цитира думите на лекаря журналистът.

От 20 човека, с които общувал журналистът Робърт Фиск, никой не проявил интерес към това, каква роля е изиграла историята с газа за удара на западните страни по Сирия.

Журналистът не успял да чуе историята от гледна точка на «Белите каски» — всички те, според думите на местните жители, под защитата на Русия заминали чрез организираните автобуси на правителство  за провинция Идлиб.

В града са открити палатки с храна, по улиците патрулират руски военни, пише авторът на статията.

Според него, това се случвало при всяко примирие в Сирия.

А всички въпроси за газовата атака били посрещани от местните жители с недоумение.

«Как е възможно бежанци от град Дума, които се добрали до лагерите в Турция да описват газовата атака, за която в Дума никой не помни?», задава въпроса Робърт Фиск.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;