От Крим заявиха за вероятното участие на полуострова в икономическото възстановяване на Сирия.

Съпредседателят на общоруската обществена организация «Делова Русия» Андрей Назаров отбеляза, че за това ще се нужни от 200 до 400 милиона долара.

«Ако седем години разрушаваха Сирийската Арабска Република, сега нашата задача е за следващите седем години да направим страната по-добра от това, което тя беше по-рано», каза той.

Освен това, ръководителят на групата към Държавната дума на Русия за връзки с парламента на Сирия Дмитрий Саблин цитира думите на Башар Асад, че за възстановяването на икономиката на Арабската Република ще се нужни 10-15 година.

По-рано се съобщи, че в съвета по външните работи на ЕС по време на срещата на МВнР на страните от G7, за участие във възстановяването на Сирия трябва да се премине политическият преход, съгласуван от всички страни в конфликта.

Освен това, европейските дипломати отбелязват, че Европейският съюз ще се стреми към увеличаване на трансграничната помощ за сирийците, на тока, че Дамаск да не получи от това изгоди.

По-рано се съобщи, че САЩ не искат да възстановяват районите в Сирия, намиращи се под контрола на президента Башар Асад, заяви високопоставен американски чиновник след първия ден от срещата на главите на МВнР на G7.

Неговите думи разпространи пресслужбата на Държавния департамент.

През януари от Държавния департамент заявиха, че Вашингтон няма да помага на Русия, Иран и на официален Дамаск при възстановяването на страната, докато не бъде проведена «политическа трансформация» в Сирия.

Както отбеляза изпълняващият задълженията помощник държавен секретар на САЩ за Близкия Изток Дейвид Сатърфилд, условието за помощта е конституционна реформа и провеждането на избори под егидата на ООН.

Според него, за тази задача ще се нужни не по-малко от 200-300 милиона долара.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;