Консерваторът Марио Абдо Бенитес спечели изборите за президент на Парагвай с 46 процента от гласовете, съобщи избирателната комисия след преброяване на 96 на сто от гласовете.
С победата на 46-годишния Марио Абдо Бенитес неговата партия Колорадо, която управлява Парагвай почти без прекъсване от 1947 г., запазва хегемонията си над властта, отбелязва Франс прес.
Левоцентристкият кандидат Ефраин Алегре получава 42,7 на сто от гласовете. Избирателната активност е 65 на сто.
Право на глас имаха 4,2 милиона души, които гласуваха също за парламент и губернатори на 17-те области в Парагвай.
Изборите протекоха в атмосфера на общо недоволство срещу досегашния президент Орасио Картес, тютюнев магнат, който в мандата си заложи на икономически растеж, достигнал около 4 процента благодарение на износа на соя, месо и електричество. Той обаче не успя да постигне напредък нито в борбата с бедността, нито с корупцията в Парагвай, класиран на 135-о място от 180 страни от Прозрачност без граници в годишната класация на индекса за възприятие на корупцията.
След като гласува вчера, Картес призна, че в Парагвай «предстои да се свърши всичката работа: имаме социални дългове, недопустимо е с цялото ни богатство и със 7 милиона жители да имаме такова ниво на бедност».
«Марито», както наричат новия президент, обещава да реформира съдебната система и да продължи икономическата политика на предшественика си, добавя АФП, БТА

 

Тагове: ; ; ;