Френският президент Еманюел Макрон ще се срещне днес в САЩ със своя колега Доналд Тръмп, когото се надява да убеди по множество спорни въпроси начело с Иран, без изобщо да е сигурно, че ще бъде чут, предаде Франс прес.
Макрон е първият чуждестранен лидер, когото Тръмп ще приеме с всички почести на държавно посещение. Двамата ще имат частна вечеря в историческата резиденция на Джордж Вашингтон Маунт Върнън, последвана от церемония в градината на Белия дом и вечерен прием в неговите салони.
Въпреки че са толкова различни един от друг, всеки от двамата лидери обича да припомня общото помежду им — че са спечелили изборна победа, каквато за мнозина дотогава е изглеждала немислима.
Макрон се хвали, че между него и американския президент има «много лична връзка» и «добро равнище на доверие и уважение», а тази седмица обясни пред сп. «Ванити феър», че цени «доста директните» разговори с Тръмп.
Двамата ръководители обаче имат диаметрално противоположни позиции по редица въпроси — от климата през свободната търговия до Иран. И макар да се въодушеви от парада за 14 юли на «Шанз Елизе» в Париж дотолкова, че да поиска да организира подобен във Вашингтон, досега Тръмп на практика не е отстъпил от нито едно от вижданията си.
За френския държавен глава, който в сряда ще говори пред Конгреса на английски, е важно какво ще постигне в тридневната си визита, освен напомняне за «уникалния статут на Франция, най-близкия съюзник на Америка».
Очаква се в разговорите да доминира въпросът за споразумението за иранската ядрена програма преди очакваното след три седмици решение на Тръмп за бъдещето на сделката. В предизборната кампания той обеща «да скъса» споразумението — плод на дългогодишни преговори, чиято цел бе да се попречи на Иран да се сдобие с ядрена бомба.

Голям поддръжник на запазването на споразумението, френското президентство се изказа «крайно предпазливо» за шансовете си за убеждаване, тъй като «признаците не са окуражаващи».
Друга гореща тема — източник на напрежение — е, че на 1 май изтича срокът, в който страните от Европейския съюз са освободени от митата върху стоманата и алуминия.
Колкото до парижкото споразумение от 2015 г. за климата, Макрон се надяваше още тази есен да привлече Тръмп обратно в него, но засега въпросът изглежда остава на втори план.

БТА

Тагове: ; ;