(продължение от 1 част)

Вътрешната политика също играе своята роля, продължава  Foreign Affairs.

Президентът на Русия Владимир Путин се опасява от по-откритите политически системи в страните от Запада и настоящата неприязън му помага, защото това съдейства да се поддържа неговата популярност вътре в страната.

В интерес на САЩ е да се избегне безсмисленият конфликт с Русия заради държави, които «не са толкова важни за националната сигурност на Америка» — в това число за Сирия и Украйна, счита авторът.

Но, според нея, в последните години политиката на Вашингтон често прави трактовка на интересите на САЩ толкова широко, че те стават безсмислени.

Струваше си да се обърне внимание върху поддържане на взаимоотношения с Русия по ключовите глобални въпроси, такива като неразпространението на ядреното оръжие или отношенията с Иран и Северна Корея.

Според авторът, тези тесни интереси всъщност напълно могат да бъдат осъществени: «отказвайки се от конфронтационната риторика и политика, Вашингтон може да намали напрежението, да обезпечи по-ефективно сдържане в жизнено важните области и да възобнови взаимодействието с Русия по въпросите, представляващи взаимен интерес».

Авторът препоръчва на Вашингтон на първо място да определи с Русия «червените линии».

Някои от тях са очевидни — това е ненамесата в американските избори или други нарушения на суверенитета на САЩ, военните действия срещу съюзниците на САЩ от НАТО.

Други трябва щателно да се обмислят — например, въпросът за това, в какъв случай намесата на Русия във вътрешната политика на близки съюзници изисква ответни действия на САЩ.

В случай на нарушаване на червените линии ответните мерки трябва да бъдат понятни, но в същото време гъвкави и нестандартни, уверена е авторката.

Например, вместо въвеждането на поредните безсмислени санкции или насочването на всички сили в увеличаването на военния потенциал, САЩ биха могли да използват своята гъвкава мрежа от финансово разузнаване и да публикуват информация, посочваща съпричастността на ключови фигури в Кремъл към корупцията.

Военните варианти, от прехвърлянето на войски до продажбата на оръжие, винаги трябва да се разглеждат в качеството си на крайни мерки, твърди авторът.

Вашингтон следва да обърне внимание на уязвимите места на Запада, пише  Foreign Affairs, пояснявайки, че става въпрос за все по-едностранният и ориентиран към партийните интереси характер на политиката на САЩ, несъвършените норми на киберсигурността, а също за НАТО, чийто членове рядко внасят приноса си за укрепване на общата отбрана.

Решаването на тези задачи би помогнало да се укрепи отбраната на САЩ, твърди изданието.

На първо място, според автора, следва да се решат два ключови проблема.

Американският народ заслужава да се знае за мащабите на намесата на Русия в изборите през 2016 година и влиянието, което това оказа върху резултатите от изборите.

Единственият начин да се обезпечи ефективната защита от бъдеща намеса е създаването на цялостна картина на реалните събития.

Повишаването на военните разходи в страните от НАТО не трябва да бъде единственият показател в тази сфера.

Вашингтон следва са изисква от другите страни-членове на НАТО да увеличават своя потенциал и с това да внасят своя принос за укрепване на военната мощ на алианса.

Това ще позволи да се намали ролята на САЩ в ръководството на НАТО, която организация ще се превърне в съюз на равноправни участници, пише авторът.

Американските политици трябва да се опитат да възродят отношенията с Русия, пише изданието.

Ожесточената риторика в последните няколко години доведе до фактическия крах на руско-американските дипломатически отношения.

Това пречи на Русия и САЩ при регулирането на кризите и при решаването на въпросите, представляващи взаимен интерес.

Ключов проблем за двете страни е Северна Корея, привличането на Русия към международните преговори би помогнало при регулирането на кризата, а също би съдействало за оздравяване на влошаващите се руско-американски отношения.

Но по-важен елемент е връщането към преговорите за контрола над въоръженията, защото много от действащите днес договори не се изпълняват или в съответствие със сроковете им на действие скоро ще изгубят силата си, припомня изданието.

«Излиза, че политиката на администрацията по отношение на Русия, се намира в задънена улица».

Белиятдом явно няма намерение да предотвратява бъдещата намеса на Русия в изборите, пише авторът.

Дори да се окаже, че администрацията на Тръмп не може да разработи дългосрочна стратегия за американо-руските отношения, настоящият «акцент върху враждебността е абсолютно контрапродуктивен».

И демократите, и републиканците трябва да имат предвид, че инстинктивната враждебност към Русия само ще задълбочи ситуацията в дългосрочна перспектива, завършва Foreign Affairs.

Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:https://www.foreignaffairs.com/articles/russian-federation/2018-04-20/how-reflexive-hostility-russia-harms-us-interests?cid=int-fls&pgtype=hpg

Тагове: ; ;