Миналата седмица директорът на ЦРУ Майк Помпео, който без назначен от Тръмп на поста държавен секретар на САЩ, нарече Русия «опасна» за Америка.

При това демократите го критикуваха за недостатъчно суровата му позиция.

Това е характерно за епохата на Тръмп, когато представителите на двете партии представят Русия като страшна заплаха за САЩ, пише  Foreign Affairs.

Както отбелязва изданието, тази враждебност по отношение на Русия застави дори Тръмп да вземе редица антируски мерки, «от безсмислените санкции до дрънкането оръжия».

Но подобна политика не съдейства за промяна на поведението на Русия — в болшинството случаи тя обикновено усложнява ситуацията, подчертава авторът на статията Ема Ешфорд.

Според нея, възможна е по-ефективна политика по отношение на Русия.

За това трябва да се признае трудната реалност на днешните американо-руски отношения и да се направи нов акцент върху сдържанието, а в случай на необходимост — на възобновяване на сътрудничеството.

«За съжаление, това е невъзможно да се постигне, докато САЩ реагират на действията на Русия с рефлексивна враждебнност и конфронтация», пише Ешфорд.

Отчитайки намесата на Москва в президентските избори на САЩ през 2016 година, не е изненада, че много американци се отнасят към Русия враждебно, отбелязва  Foreign Affairs.

Мащабите на тази намеса остават неясни, а самото въздействие е съмнително, но това все пак е нарушаване на нормите, пояснява авторът.

В същото време настоящата «подстрекателска риторика» взе връх. Бившият вицепрезидент Джо Байдън неотдавна написа, че «руските власти нагло рушат основите на западната демокрация».

Демократът от Ню Йорк и лидер на сенатското малцинство Чък Шумер призова Тръмп «да се съсредоточи върху чуждестранния противник, Русия, която ни нападна».

Демократът от Палатата на представителите от щата Индиана Андре Карсон на свой ред предупреди за «нова желязна завеса, спускаща се над Европа».

Подобна заплашителна риторика съдейства за запазване на високото ниво на напрежение и поражда ответни политически мерки, насочени към безсмислена конфронтация, със съжаление констатира авторът на статията.

Например, приетият миналата година закон «За противодействие на противниците на Америка чрез санкции»  CAATSA изпълнява главно наказателна функция, не разполага с ясна перспектива за разглеждане на въпроса за санкциите и с това лишава Русия от стимул за промяна на характера на своите действия, твърди изданието.

Администрацията на Тръмп първоначално действаше сдържано, но в последните месеци започна да предприема стъпки, насочени към конфронтация, твърди  Foreign Affairs.

Някои от тях, според автора, са били явно оправдани — например прогонването на руските дипломати в отговор на покушението във Великобритания над руския шпионин Скрипал.

Но други мерки авторът на статията нарича не толкова оправдани — например, съгласието за доставка на летално оръжие за Украйна.

Както се отбелязва в статията, програмните документи на Белия дом също демонстрират войнствена позиция по отношение на Русия.

В Стратегията за националната сигурност Русия е наречена една от «ревизионистичните държави» и е причислена към «реалните заплахи» наред с Иран и Северна Корея.

При това в Обзора на ядрената политика за 2018 година са включени текстове за ново тактическо ядрено оръжие с малка мощност и за крилати ракети, явно предназначени за противодействие на ядрения арсенал на Русия, а това повишава вероятността от конфликт с Русия, подчертава Ема Ешфорд.

Доказателство за тази враждебност станаха и неотдавнашните удари по Сирия, твърди тя.

Ударите имаха ограничен характер, при тяхното нанасяне руските обекти успяха да бъдат заобиколени.

Независимо от това, някои чиновници от администрацията искаха нанасянето на по-мащабни удари, които биха поразили руски обекти.

За щастие, надделя по-внимателният подход, чийто привърженик е министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис, твърди авторът.

Според Ема Ешфорд, в съвременната конфронтациона риторика и политика по отношение на Русия често не се отчита реалността, а това означава, че трябва да се търси нов, алтернативен подход.

Тя признава, че Русия действа агресивно по отношение на другите страни, но много от нейните действия са обосновани.

Например, «завземането на Крим доказва тревогата по повод сигурността», необходимостта от запазване на руските военни бази в региона.

Авторът признава обосноваността на разработката от страна на Русия на ново ядрено оръжие в отговор решението на САЩ да излязат от договора за ПРО, положило началото на нова надпревара във въоръжаването.

(край на 1 част, следва)

Превод и редакция:Петя Паликрушева
Източник:https://www.foreignaffairs.com/articles/russian-federation/2018-04-20/how-reflexive-hostility-russia-harms-us-interests?cid=int-fls&pgtype=hpg

Тагове: ;