Както заявиха в съвета по външните работи на ЕС по време на срещата на МВнР на страните от G7, за участие във възстановяването на Сирия трябва да се премине политическият преход, съгласуван от всички страни в конфликта.

Освен това, европейските дипломати отбелязват, че Европейският съюз ще се стреми към увеличаване на трансграничната помощ за сирийците, на тока, че Дамаск да не получи от това изгоди.

По-рано се съобщи, че САЩ не искат да възстановяват районите в Сирия, намиращи се под контрола на президента Башар Асад, заяви високопоставен американски чиновник след първия ден от срещата на главите на МВнР на G7.

Неговите думи разпространи пресслужбата на Държавния департамент.

През януари от Държавния департамент заявиха, че Вашингтон няма да помага на Русия, Иран и на официален Дамаск при възстановяването на страната, докато не бъде проведена «политическа трансформация» в Сирия.

Както отбеляза изпълняващият задълженията помощник държавен секретар на САЩ за Близкия Изток Дейвид Сатърфилд, условието за помощта е конституционна реформа и провеждането на избори под егидата на ООН.

Според него, за тази задача ще се нужни не по-малко от 200-300 милиона долара.

 

 

Тагове: ; ;