В Прибалтика е налице «европейска депопулациона бомба със закъснител», пише Bloomberg.
Младите работници от Естония, Латвия и Литва продължават да заминават на Запад, а в същото време бежанците от Близкия Изток и Африка не са желани в западните страни. ООН вижда в случващото се скрита катастрофа.
 Според данните от Департамента по икономическите и социални въпроси към ООН, страните, които най-много рискуват в близките няколко десетилетия да загубят част от своите граждани, се девет държави от бившия източен блок.
Едновременно с това заради потъналият във вълните на популизма континент африканските и близкоизточните бежанци не могат да намерят мястото си в тези държави.
Бившият министър на икономиката на Латвия Вячеслав Добровский, който сега оглавява аналитичния център Certus, сравни миграцията на младите жители на Източна Европа на Запад с индустриалната революция, когато селяните се втурнали в големите градове.
Според него, източноевропейските страни рискуват да се превърнат в това, което за настоящите градски жители са селищата на техните предци — «мило място, в което отвреме-навреме могат да проведат почивните дни със своите роднини и близки».
Тенденцията особено е забележима в Прибалтика. Латвия, в която в момента живеят 1.96 млн човека, след разпада на СССР е изгубила около 25 % от своето население.
Според прогнозите на ООН, към 2050 година тя ще изгуби 22 % от настоящото население, а към 2100 година —  41 %.
За Естония с население 1.32 млн човека ООН прогнозира намаляване на населението с 13 % към 2050 година и с 32 % към 2100 година.
В Литва, където понастоящем живеят 2.87 % млн човека, към 2050 година, както се очаква, броят на населението ще намалее със 17 %, а към 2100 година — с 34 %.
 Колкото и мрачни да изглеждат тези цифри, за такива страни, като Украйна и Молдова, тенденцията изглежда още по-печална.
Според прогнозите на ООН, към края на столетието броят на населението в тези страни ще падне с 36 % и 54 % съответно.
В същото време към 2100 година в Русия ще живеят само 13 % по-малко хора от момента.
За депопулацията на Източна Европа съдействат няколко фактора: по-ниското ниво на доходите в сравнение с по-развитите страни от ЕС, недостатъчният ръст и силните антиимигрантски настроения, се казва в статията.
Всички тези фактори присъстват, например в Латвия.
Младите и образовани граждани масово напускат страната, намалявайки броя на възрастното работно население, което може да обезпечи пенсиите за пенсионерите.
По данни на латвийския демограф Михаилс Хазанс, през 2014 година всеки трети жител на Латвия на възраст от 25 до 34 години и като цяло една четвърт от всички латиши с висше образование живеят зад граница.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-04-20/europe-s-depopulation-time-bomb-is-ticking-in-the-baltics

Тагове: ; ; ; ; ; ;