На снимката: загиналите сръбски журналисти.

Годишнина от убийството на сръбските журналисти при бомбардировките на НАТО

През нощта на понеделник в  2:06 часа се навършват точно 19 години от удара на авиацията на НАТО по сградата на Радиото и телевизията на Сърбия, в резултат на който загинаха 16 журналисти, изпълняващи своя професионален дълг.

Това се случи на 23 март 1999 година, когато силите на алианса бомбардираха Белград и други градове от тогавашна Югославия.

Тогава официалните лица от НАТО заявиха, че ударът е бил оправдан:
били загинали журналисти, работещи за «режима на Милошевич».

Специалната комисия от Хагския трибунал, разследващ случилото се, не предложи на Прокуратурата да бъде заведено дело.

Днес в Белград в парка Ташмайдан е издигнат паметник с въпрос без отговор:
«Защо?» от името на роднините и близките на загиналите журналисти.

Те 19 години чакат отговор на въпроса си.

Тази нощ около паметника бяха положени цветя от роднини на загиналите и настоящите служители в РТС на Сърбия начело с ръководството на радио-телевизионния център.

Бомбежка Белграда, 1999 год

На снимката: Бомбардировката на Белград, 1999 г.

Екип от 26 юристи-международници от Сърбия, Турция, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Италия към Сръбската академия на науките подготвят съдебен иск към НАТО, за да привлекат към отговорност натовските военни за използването на боеприпаси с обеднен уран по време на бомбардировките над Сърбия през 1999 г.

За опасностите, които крие в себе си обедненият удар за първи път заговориха две години след бомбардировките.

В Италия проведоха разследване за смъртта на италиански войници-участници във войната на НАТО срещу Сърбия, изяснявайки, че минимум седем от тях са умрели от болести, възникнали под влияние на облъчване с обеднен уран.

След като министерството на отбраната на Германия призна, че през 2000 г. е получило от САЩ предупреждение за опасността от токсично заразяване при използването на боеприпаси с уран, нещата получиха широка гласност.

През февруари 2017 г. пресата в Италия съобщи вече за 340 италианци, загинали от облъчване с уран, — минимум по 20 човека на месец.

Това са най-новите данни.Италианската обществена организация «Военна обсерватория» (Ossevatorio militare), оглавявана от бившия италиански пилот Доменико Леджеро, съобщава за 7678 италиански войници, които имат сериозни проблеми със здравето, заради облъчване с обеднен уран. Това са ракови заболявания.

«Нашите войници продължават да умират, причината за тяхната смърт се отрича, списъкът на жертвите се увеличава ден след ден и никога няма да свърши», заявиха от «Военната обсерватория».

Неотдавна в Италия бе презентирана книгата на журналистите Мери Талязуки и Доменико Леджеро «Войниците с уран» за последствията от използването на боеприпаси с уран, когото наричат «мълчаливия убиец».

Ако сърбите успеят да привлекат НАТО към отговорност, това ще бъде колективна отговорност на всички членове на военния блок, взели участи в агресията срещу Югославия.

Броят на сръбските граждани, пострадали от натовските боеприпаси с обеднен уран до днес е неизвестен, както не е ясна и площта на заразените територии.

Европейските СМИ не пишат за продължаващите смъртни случаи в резултат на бомбордировките на НАТО над Югославия.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ;