Ударите, нанесени в Сирия от западните сили начело със САЩ, изпратиха послание и на Северна Корея, заяви японският министър на отбраната Ицунори Онодера, цитиран от Франс прес.
Той бе приет във Вашингтон от американския си колега Джеймс Матис.
Онодера подчерта, че Япония «одобрява решението на Съединените щати, Великобритания и Франция, базирано на решимостта да не бъдат никога толерирани разпространението и употребата на химически оръжия». «Мисля, че (ударите) изпратиха определено послание и на Северна Корея», каза той на фона на подготовката на историческа среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Японският министър на отбраната потвърди целта на съюзниците затворената комунистическа страна да бъде заставена да се откаже от своята програма за ракети и оръжия за масово унищожение «напълно, проверимо и необратимо».
Съединените щати продължават кампанията си за оказване на «максимален натиск» върху Северна Корея, подчерта американският му колега. Матис отбеляза, че с Онодера са убедени, «че американско-японският съюз е от първостепенно значение в момент, когато конкуренцията между големите сили се е възобновила».
Когато преговарят със Северна Корея, САЩ няма да го правят в ущърб на Япония, подчерта шефът на Пентагона, наблягайки на «взаимноизгодния алианс между две демократични и имащи си доверие страни», БТА

Тагове: ; ;