Властите на Великобритания заявиха, че Северна Корея в рамките на 18 месеца с висока степен на вероятност ще успее да завърши разработката на балистични ракети, които могат да достигнат страната.

За това пише  The Guardian, позовавайки се на отчета на комитета по отбрана към палатата на общините в парламента на Великобритания.

Експертите отбелязват, че ракетите могат да носят ядрени бойни глави, докато в същото време Великобритания разполага с ограничен потенциал на противоракетна отбрана.

От Министерството на отбраната на страната заявяват, че едва ли Великобритания ще стане мишена за севернокорейските ядрени ракети, защото «режимът на счита Великобритания за заплаха».

В документа се отбелязва, че в същото време командването на Северна Корея има за цел САЩ и Южна Корея.

По-рано ви информирахме, че ситуацията на Корейския полуостров се изостри след поредния пуск на ракета на КНДР.

След това последва размяна на резки изявления между САЩ и Северна Корея, която обеща да изстреля балистични ракети в район на Гуам, където е разположена американската авиобаза Андерсен и военно-морската база Апра-Харбър.

В отговор Доналд Тръмп заяви, че ако лидерът на КНДР Ким Чен Ун «направи това с Гуам, със Северна Корея ще се случи такова събитие, което още никой никога не е виждал».

След известно време страстите утихнаха и лидерите на двете страни смекчиха тоналността в своите изявления.

Ким Чен Ун заяви, че е готов да преразгледа поведението към САЩ, а Тръмп одобри тези му думи.

По-късно САЩ и Южна Корея започнаха съвместните 10-дневни учения  «Ulchi — Freedom Guardian», които в КНДР бяха възприети като репетиция за въоръжен конфликт.

От Пхенян заявиха, че тези маневри са проявя на необмислено поведение, което води страната към ядрена война.

Те само «наливат масло в огъня» и изострят обстановката в региона.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;